Zelensky upprörd – ifrågasätter om en av EU:s regeringschefer är på Putins sida

2022 03 25

EU:s stöd till Ukraina är centralt för att stå emot Putinregimens soldater men nu pekas en av EU:s regeringschefer ut som en möjlig fiende till Ukraina – ja till och med som en potentiell Putinallierad.

Västeuropas stora stöd till Ukrainas president Volodymyr Zelensky som kämpar för sitt lands och folks överlevnad i kampen mot den ryska diktaturen är av avgörande betydelse.

Pekas ut som Putin-allierad

Stora mängder vapen, militär utrustning, mat till soldaterna i form av fältransoner och bränsle med mera har skickats i mycket stora volymer av EU:s länder till Ukrainas Väpnade Styrkor.

Stödet är fortsatt mycket stort men nu pekar president Zelensky ut en av EU-ledarna som en möjlig allierad till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Polen och Baltikum

Stödet till Ukraina har varit stort i EU-land efter EU-land och framförallt har länder i Östeuropa ställt upp.

Estland, Lettland och Litauen hör till de länder som givit störst stöd för att inte tala om Polen som är det land som driver på hårdast för att hjälpa Ukraina.

Motverkar sanktioner

Polen har till och med jobbat för att sända stridsflygplan till Ukraina och i stort sett alla militära leveranser från Väst samordnas av Polen som sköter administrationen av slutleveranserna.

Men ett av länderna i EU vägrar att sända vapen till Polen och har till och med stoppat andra länder från att sända vapenleveranser genom landets territorium och arbetar dessutom aktivt för att hindra en del av de ytterligare sanktioner mot Ryssland som Ukraina vädjar om, enligt flera rapporter.

Pekar ut Orban

Det handlar om Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Orbans ovilja att stödja Ukraina resulterar nu i att Zelensky pekar ut Orban och riktar skarp kritik mot Ungerns kontroversiella ledare.

Tvingas äta katter och hundar

– Lyssna Viktor, vet du vad som pågår i Mariupol, frågar Zelensky som refererar till att Rysslands styrkor bombar sönder staden och hindrar befolkningen att lämna trots att folket svälter.

Invånare är så desperata av hunger att de tvingas äta upp katter och hundar säger bland annat Sveriges tidigare försvarsattaché i Ukraina, Peter Lidén, till SvD.

Orban vägrar sända vapen

Trots detta avvisar högernationalisten Orban vädjanden från Zelensky om att säga ja till hårdare restriktioner mot Putinregimen.

Orban  vägrar även att sända vapen från Ungern till Ukraina – trots att till och med länder som Sverige och Finland, som inte är med i Nato, har sänt vapen, samtidigt som Ungern är ett Natoland.

Vägrar även låta vapen passera

Om alla länder hade agerat som Ungern så hade inte Ukraina haft en chans att stå emot Ryssland så pass bra som de har gjort. Orban vägrar till och med att låta andra EU-länder skicka sina vapenleveranser genom Ungern.

Orbans agerande mot Ukraina gör nu Zelensky mycket upprörd och Ukrainas president ifrågasätter om Ungern håller på Ukraina eller kanske rent av på Vladimir Putin – som Orban haft en varm relation med.

Måste välja sida

– Du borde en gång för alla bestämma på vems sida du står, säger president Zelensky i en skarp uppmaning till Viktor Orban.

Bara drygt tre veckor innan Rysslands krig mot Ukraina reste Orban – trots protester från sina EU-kollegor – till Moskva för att träffa Putin.

– Detta är vårt 13:e möte. Jag har stora förhoppningar om att vi kan arbeta tillsammans många år framöver, sa Orban till Putin vid mötet, rapporterar France 24.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen


Sjukt påstående från Ryssland: Fruktar kärnvapenattack

2024 05 29

Den ryska invasionen av Ukraina har pågått i över två års tid.

Under krigets gång har den ryska regimen upprepade gånger hotat med kärnvapen.

På tisdagen kommer ett nytt kärnvapenutspel från den ryska eliten.

Men den här gången rör det sig inte om ett kärnvapenhot mot väst och Ukraina, utan om en varning till den egna befolkningen.

General Vladimir Kulishov, en högt uppsatt underrättelsechef inom den ryska säkerhetstjänsten FSB, hävdar att Natoländer förbereder en kärnvapenattack mot Ryssland. 

– Natos underrättelseverksamhet ökar nära den ryska gränsen.

– Scenarier för att genomföra fientligheter mot Ryska federationen håller på att utarbetas, inklusive kärnvapenangrepp på vårt territorium, säger han till den statliga nyhetsbyrån RIA Novosti.

Vladimir Kulishov presenterar inga bevis för sitt påstående.

Osannolikt

Det är osannolikt att Nato skulle angripa Ryssland med kärnvapen.

Försvarsalliansen har aldrig använt massförstörelsevapen och i ett tilläggsdokument från 2012 i alliansens kärnvapendoktrin slås det fast att Nato inte ska använda kärnvapen mot ett land som hotar med att använda kärnvapen.

Det är även högst osannolikt att Nato skulle svara med kärnvapen om Ryssland skulle invadera en Natomedlem.

– Det är inte så många som tror att Nato skulle sätta in kärnvapen för att försvara exempelvis en mindre del av ett enskilt baltiskt lands territorium, på grund av risken för eskalering.

– Då måste uppgiften att skydda eller ta tillbaka territorier ytterst lösas med konventionella styrkor, framhöll  Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, till SvD när frågan diskuterades i april 2022.

Så svarar Nato om Ryssland använder kärnvapen

Enligt källor till Financial Times kommer Nato inte heller att svara med kärnvapen om Ryssland genomför en kärnvapenattack i Ukraina. 

Försvarsalliansen beräknas svara med konventionell krigsföring mot militära mål i Ryssland och ryskockuperade områden i Ukraina. Nato skulle exempelvis kunna sänka den ryska Svarta havsflottan med konventionella medel.

Aggressiv retorik från Ryssland

Under invasionen av Ukraina har Ryssland använt sig av en alltmer aggressiv kärnvapenretorik.

I början av maj meddelade landet man kommer genomföra militärövningar med taktiska kärnvapen.

Det ryska försvarsdepartementet har uppgett att kärnvapenövningarna är ett svar på ”provocerande uttalanden och hot från vissa västerländska tjänstemän mot Ryska federationen”.

Foto: Geralt 

Text: Redaktionen