Zelensky upprörd – ifrågasätter om en av EU:s regeringschefer är på Putins sida

2022 03 25

EU:s stöd till Ukraina är centralt för att stå emot Putinregimens soldater men nu pekas en av EU:s regeringschefer ut som en möjlig fiende till Ukraina – ja till och med som en potentiell Putinallierad.

Västeuropas stora stöd till Ukrainas president Volodymyr Zelensky som kämpar för sitt lands och folks överlevnad i kampen mot den ryska diktaturen är av avgörande betydelse.

Pekas ut som Putin-allierad

Stora mängder vapen, militär utrustning, mat till soldaterna i form av fältransoner och bränsle med mera har skickats i mycket stora volymer av EU:s länder till Ukrainas Väpnade Styrkor.

Stödet är fortsatt mycket stort men nu pekar president Zelensky ut en av EU-ledarna som en möjlig allierad till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Polen och Baltikum

Stödet till Ukraina har varit stort i EU-land efter EU-land och framförallt har länder i Östeuropa ställt upp.

Estland, Lettland och Litauen hör till de länder som givit störst stöd för att inte tala om Polen som är det land som driver på hårdast för att hjälpa Ukraina.

Motverkar sanktioner

Polen har till och med jobbat för att sända stridsflygplan till Ukraina och i stort sett alla militära leveranser från Väst samordnas av Polen som sköter administrationen av slutleveranserna.

Men ett av länderna i EU vägrar att sända vapen till Polen och har till och med stoppat andra länder från att sända vapenleveranser genom landets territorium och arbetar dessutom aktivt för att hindra en del av de ytterligare sanktioner mot Ryssland som Ukraina vädjar om, enligt flera rapporter.

Pekar ut Orban

Det handlar om Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Orbans ovilja att stödja Ukraina resulterar nu i att Zelensky pekar ut Orban och riktar skarp kritik mot Ungerns kontroversiella ledare.

Tvingas äta katter och hundar

– Lyssna Viktor, vet du vad som pågår i Mariupol, frågar Zelensky som refererar till att Rysslands styrkor bombar sönder staden och hindrar befolkningen att lämna trots att folket svälter.

Invånare är så desperata av hunger att de tvingas äta upp katter och hundar säger bland annat Sveriges tidigare försvarsattaché i Ukraina, Peter Lidén, till SvD.

Orban vägrar sända vapen

Trots detta avvisar högernationalisten Orban vädjanden från Zelensky om att säga ja till hårdare restriktioner mot Putinregimen.

Orban  vägrar även att sända vapen från Ungern till Ukraina – trots att till och med länder som Sverige och Finland, som inte är med i Nato, har sänt vapen, samtidigt som Ungern är ett Natoland.

Vägrar även låta vapen passera

Om alla länder hade agerat som Ungern så hade inte Ukraina haft en chans att stå emot Ryssland så pass bra som de har gjort. Orban vägrar till och med att låta andra EU-länder skicka sina vapenleveranser genom Ungern.

Orbans agerande mot Ukraina gör nu Zelensky mycket upprörd och Ukrainas president ifrågasätter om Ungern håller på Ukraina eller kanske rent av på Vladimir Putin – som Orban haft en varm relation med.

Måste välja sida

– Du borde en gång för alla bestämma på vems sida du står, säger president Zelensky i en skarp uppmaning till Viktor Orban.

Bara drygt tre veckor innan Rysslands krig mot Ukraina reste Orban – trots protester från sina EU-kollegor – till Moskva för att träffa Putin.

– Detta är vårt 13:e möte. Jag har stora förhoppningar om att vi kan arbeta tillsammans många år framöver, sa Orban till Putin vid mötet, rapporterar France 24.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Ukraina varnar svenska folket

2023 12 07

En ukrainsk myndighet riktar en varning till den svenska befolkningen.

Det pågående kriget i Ukraina fortsätter att innebära stor förödelse i de östra och södra delarna av landet.

Intensiva strider pågår vid frontlinjen, samtidigt som ryska påverkanskampanjer riktar sig mot olika ukrainska myndigheter och organisationer.

Nu utfärdar Ukraina en direkt varning till Sverige, och menar att landet redan är under attack.

Det rapporterar SVT.

“Ni är under attack”

Det är forskningschefen Yana Bazhan, som är verksam vid Ukrainas antidesinformationsmyndighet, som riktar sig till det svenska folket.

– Ni är redan under attack, och står under Rysslands informationsinflytande, precis som Ukraina. Även om ni inte ser soldater utanför era fönster så betyder det inte att ni lever i fred eller att ni är säkra när det kommer till informationspåverkan, säger hon.

Är föremål

Magnus Hjort vid Myndigheten för psykologiskt försvar delar den bilden.

– Vi andra lever ju i fred men alla vi länder som deltar här är på olika sätt föremål för rysk desinformation och propaganda, säger han.

Flera kampanjer

Det har sedan länge uppmärksammats att Ryssland riktar desinformations-och påverkanskampanjer inte bara mot Ukraina utan mot flera europeiska länder.

Däribland finns Sverige, som har blivit utsatt för omfattande informationspåverkan av Ryssland.

Under korankrisen riktades en våg av desinformation mot Sverige från ryskt håll.

Svenska myndigheter bedömer Rysslands förhållningssätt mot Sverige som oroväckande och problematiskt.

Relationerna har backat

Som bekant har den diplomatiska svensk-ryska relationen tagit ett gigantiskt steg tillbaka i och med den ryska invasionen av Ukraina.

– Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 är Sveriges bilaterala relationer med Ryssland kraftigt begränsade. Aggressionen gentemot Ukraina utgör ett flagrant brott mot folkrätten och FN-stadgan, samt utmanar den europeiska säkerhetsordningen, framhåller regeringen via sin webbsida.

Text: Redaktionen


JUST NU: Konsumenter larmar inför jul – “Många hör av sig”

2023 12 07

En viktig uppmaning riktas nu till de som vill handla julklappar billigt på nätet.

Inför årets jul är det många som drar ner på julklappsinköpen i Sverige på grund av det tuffa ekonomiska läget.

Samtidigt är det många svenskar som riktar blicken mot billigare julklappar.

Nu riktas dock en viktig uppmaning till de som söker presenter att ge på nätet, och det finns flera saker som kan vara bra att hålla koll på.

Det rapporterar Dagens Nyheter.

Konsumenter larmar

Det är lockande för många att vända sig till sajter som annonserar om billiga saker online.

Exempel på sådana sajter kan vara Fyndiq, Aliexpress eller Fruugo.

Tecken på oseriösa sajter kan handla om dålig svenska eller bristfällig information.

“Många hör av sig”

Flera konsumenter har slagit larm och tagit kontakt med Konsumentverket för att berätta om sina problem.

– Många konsumenter hör av sig till oss med problem som uppkommit efter att de lagt beställningar på den här typen av hemsidor. I vissa fall har kunder velat returnera en vara men då finns inte hemsidan kvar på nätet, säger Nora Shoki, verksamhetsledare vid en avdelning hos Konsumentverket, till DN.

Bra att hålla koll

Det kan alltså vara bra att hålla koll på om sidorna man beställer sina varor från är seriösa och pålitliga aktörer innan man lägger en beställning.

Inför årets julafton är det många som fokuserar just på billigare julklappar, eller skippar att julhandla överhuvudtaget.

– Enligt SBAB:s julklappsundersökning kommer 1 av 3 att lägga mindre pengar på julklappar i år jämfört med i fjol. Det främsta skälet är att man fått sämre ekonomi, framhåller SBAB.

“Är tråkigt”

SBAB:s privat- och boendeekonom Linda Hasselvik beklagar situationen.

– Det är tråkigt att så många känner sig stressade inför jul. Särskilt när det kommer till kostnaderna. Jag tänker att det går att ha en fin jul utan en massa dyra julklappar. Samtidigt förstår jag att det är en tuff situation för många, säger hon via ett pressmeddelande från banken.

Foto: SB Vonlanthen

Text: Redaktionen