Zelensky upprörd – ifrågasätter om en av EU:s regeringschefer är på Putins sida

2022 03 25

EU:s stöd till Ukraina är centralt för att stå emot Putinregimens soldater men nu pekas en av EU:s regeringschefer ut som en möjlig fiende till Ukraina – ja till och med som en potentiell Putinallierad.

Västeuropas stora stöd till Ukrainas president Volodymyr Zelensky som kämpar för sitt lands och folks överlevnad i kampen mot den ryska diktaturen är av avgörande betydelse.

Pekas ut som Putin-allierad

Stora mängder vapen, militär utrustning, mat till soldaterna i form av fältransoner och bränsle med mera har skickats i mycket stora volymer av EU:s länder till Ukrainas Väpnade Styrkor.

Stödet är fortsatt mycket stort men nu pekar president Zelensky ut en av EU-ledarna som en möjlig allierad till Rysslands diktator Vladimir Putin.

Polen och Baltikum

Stödet till Ukraina har varit stort i EU-land efter EU-land och framförallt har länder i Östeuropa ställt upp.

Estland, Lettland och Litauen hör till de länder som givit störst stöd för att inte tala om Polen som är det land som driver på hårdast för att hjälpa Ukraina.

Motverkar sanktioner

Polen har till och med jobbat för att sända stridsflygplan till Ukraina och i stort sett alla militära leveranser från Väst samordnas av Polen som sköter administrationen av slutleveranserna.

Men ett av länderna i EU vägrar att sända vapen till Polen och har till och med stoppat andra länder från att sända vapenleveranser genom landets territorium och arbetar dessutom aktivt för att hindra en del av de ytterligare sanktioner mot Ryssland som Ukraina vädjar om, enligt flera rapporter.

Pekar ut Orban

Det handlar om Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Orbans ovilja att stödja Ukraina resulterar nu i att Zelensky pekar ut Orban och riktar skarp kritik mot Ungerns kontroversiella ledare.

Tvingas äta katter och hundar

– Lyssna Viktor, vet du vad som pågår i Mariupol, frågar Zelensky som refererar till att Rysslands styrkor bombar sönder staden och hindrar befolkningen att lämna trots att folket svälter.

Invånare är så desperata av hunger att de tvingas äta upp katter och hundar säger bland annat Sveriges tidigare försvarsattaché i Ukraina, Peter Lidén, till SvD.

Orban vägrar sända vapen

Trots detta avvisar högernationalisten Orban vädjanden från Zelensky om att säga ja till hårdare restriktioner mot Putinregimen.

Orban  vägrar även att sända vapen från Ungern till Ukraina – trots att till och med länder som Sverige och Finland, som inte är med i Nato, har sänt vapen, samtidigt som Ungern är ett Natoland.

Vägrar även låta vapen passera

Om alla länder hade agerat som Ungern så hade inte Ukraina haft en chans att stå emot Ryssland så pass bra som de har gjort. Orban vägrar till och med att låta andra EU-länder skicka sina vapenleveranser genom Ungern.

Orbans agerande mot Ukraina gör nu Zelensky mycket upprörd och Ukrainas president ifrågasätter om Ungern håller på Ukraina eller kanske rent av på Vladimir Putin – som Orban haft en varm relation med.

Måste välja sida

– Du borde en gång för alla bestämma på vems sida du står, säger president Zelensky i en skarp uppmaning till Viktor Orban.

Bara drygt tre veckor innan Rysslands krig mot Ukraina reste Orban – trots protester från sina EU-kollegor – till Moskva för att träffa Putin.

– Detta är vårt 13:e möte. Jag har stora förhoppningar om att vi kan arbeta tillsammans många år framöver, sa Orban till Putin vid mötet, rapporterar France 24.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen