Zelensky ökar pressen på Nato – kraftfull uppmaning

2023 05 03

Ukraina sätter nu hård press på Nato om att bli insläppta i militäralliansen.

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky dök idag upp på ett statsministermöte i Helsingfors för att uppmana de nordiska länderna till ytterligare militärt stöd.

Men utöver fler vapen vill presidenten, som konstant stått bakom Finlands inträde i Nato, också se att Ukraina får en inbjudan till Nato så fort det är möjligt.

– Ukraina behöver samma säkerhetsgarantier. Så länge vi har ett krig kommer vi inte kunna gå med i Nato, säger Zelensky på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den mest kraftfulla säkerhetsgarantin för Ukraina är Nato-medlemskap.

Mer vapen

Snart ska Ukraina få sitt femtonde stödpaket från Finland och på pressträffen med Finlands president Sauli Niinistö så meddelade de båda ledarna att länderna vill påbörja ett sextonde så snart som möjligt.

– Men det handlar inte om antal paket här, ska jag vara ärlig så handlar det om hur många liv vi kan rädda, fortsätter Zelensky.

Han betonar att ett stort syfte med besöket i Finland är att träffa länder som stöttar Ukraina och för att nå större framgång i landets motoffensiv mot den ryska armén.

Stridsflygplan

Under pressträffen får Zelensky och Niinistö frågan om finska stridsflygplan kommer skickas inom en snar framtid.

Enligt den finska presidenten måste först beställda F-35-flygplan levereras så att nuvarande utrustning kan undvaras, någonting som kan ta flera år.

Under tiden hinner Hornetplanen, från början ett amerikanskt jaktplan, hinna föråldras. Men planen håller dock högsta kvalité, framhåller Zelensky, enligt finska Yle.

– Ja, de är bra. Och det hoppas jag att alla vet, svarar Niinistö.

– Det vet dina grannar, säger Zelensky.

Tacksam till Norden

Under pressträffen uttrycker Zelensky en tacksamhet till de nordiska länderna och det stöd Ukraina fått av dem.

– En gemensam kamp garanterar att fienden aldrig kommer att nå Helsingfors, säger presidenten.

Möte med Kristersson

Under onsdagseftermiddagen ska de nordiska statsministrarna och Finlands president Sauli Niinistö samlas för ett gemensamt möte om bland annat säkerhetsläget och stödet till Ukraina.

Det innebär att även Ulf Kristersson (M) får möjlighet att träffa Zelensky under dagen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen