Zelensky ökar pressen på Nato – kraftfull uppmaning

2023 05 03

Ukraina sätter nu hård press på Nato om att bli insläppta i militäralliansen.

Den ukrainska presidenten Volodymyr Zelensky dök idag upp på ett statsministermöte i Helsingfors för att uppmana de nordiska länderna till ytterligare militärt stöd.

Men utöver fler vapen vill presidenten, som konstant stått bakom Finlands inträde i Nato, också se att Ukraina får en inbjudan till Nato så fort det är möjligt.

– Ukraina behöver samma säkerhetsgarantier. Så länge vi har ett krig kommer vi inte kunna gå med i Nato, säger Zelensky på en presskonferens enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den mest kraftfulla säkerhetsgarantin för Ukraina är Nato-medlemskap.

Mer vapen

Snart ska Ukraina få sitt femtonde stödpaket från Finland och på pressträffen med Finlands president Sauli Niinistö så meddelade de båda ledarna att länderna vill påbörja ett sextonde så snart som möjligt.

– Men det handlar inte om antal paket här, ska jag vara ärlig så handlar det om hur många liv vi kan rädda, fortsätter Zelensky.

Han betonar att ett stort syfte med besöket i Finland är att träffa länder som stöttar Ukraina och för att nå större framgång i landets motoffensiv mot den ryska armén.

Stridsflygplan

Under pressträffen får Zelensky och Niinistö frågan om finska stridsflygplan kommer skickas inom en snar framtid.

Enligt den finska presidenten måste först beställda F-35-flygplan levereras så att nuvarande utrustning kan undvaras, någonting som kan ta flera år.

Under tiden hinner Hornetplanen, från början ett amerikanskt jaktplan, hinna föråldras. Men planen håller dock högsta kvalité, framhåller Zelensky, enligt finska Yle.

– Ja, de är bra. Och det hoppas jag att alla vet, svarar Niinistö.

– Det vet dina grannar, säger Zelensky.

Tacksam till Norden

Under pressträffen uttrycker Zelensky en tacksamhet till de nordiska länderna och det stöd Ukraina fått av dem.

– En gemensam kamp garanterar att fienden aldrig kommer att nå Helsingfors, säger presidenten.

Möte med Kristersson

Under onsdagseftermiddagen ska de nordiska statsministrarna och Finlands president Sauli Niinistö samlas för ett gemensamt möte om bland annat säkerhetsläget och stödet till Ukraina.

Det innebär att även Ulf Kristersson (M) får möjlighet att träffa Zelensky under dagen.

Foto: President of Ukraine

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen