YTTERST NÄRA: Världen befaras snart ha 10 kärnvapenländer

2023 03 01

En av världens mest extrema diktaturer är mycket nära att skaffa kärnvapen.

Detta oroväckande besked konstateras efter att USA:s försvarshögkvarter Pentagon slagit fast att världens kärnvapennationer är ytterst nära att utökas med ytterligare ett land.

Fem länder med kärnvapen

Det finns i dag fem erkända kärnvapenstater i världen.

- USA

- Storbritannien

- Frankrike

- Ryssland

- Kina

– De fem fick rätt att behålla sina kärnvapen i samband med att icke-spridningsavtalet (NPT) trädde i kraft 1970, uppger Svenska FN-förbundet.

Ytterligare fyra länder

Utöver dessa fem finns det ytterligare fyra stater som har kärnvapen.

- Indien

- Pakistan

- Israel

- Nordkorea

– I dagsläget finns det fler än 14 000 kärnvapenladdningar i de här nio länderna, enligt FN-förbundet.

Kan bli ett 10:e land

Men amerikanska myndigheter varnar nu för att diktaturen Iran kan producera tillräckligt mycket kärnvapenmaterial för att få fram ett vapen inom 12 dagar.

Iran skulle i så fall bli det 10:e kärnvapenlandet i världen och den fjärde diktaturen.

2015 slöts det så kallade Iranavtalet, JCPOA, mellan Iran, Ryssland, Kina, Frankrike, Tyskland, Storbritannien och USA, som då leddes av president Obama.

Avtalet begränsar hur mycket uran Iran får anrika vilket bromsar landets kärnenergiprogram.

2018 hoppade dock USA av avtalet efter ett beslut av president Trump.

Iran överskred då gränsen för hur mycket uran landet får anrika. I stället för 3,7 procent är nu landet uppe i väldigt mycket mer.

– IAEA har upptäckt att Iran nu har kapacitet att anrika 83,7 procent, rapporterar Reuters.

Ryssland och Ukraina

Beskedet skapar betydande oro i USA.

– 2018 när den dåvarande regeringen beslutade sig för att lämna avtalet hade det tagit Iran 12 månader att skapa en bomb, säger Pentagons policychef tillika vice försvarsminister Colin Kahl.

– Nu skulle det ta 12 dagar.

USA:s försvarsledning är extra oroliga med tanke på Irans ytterligare negativa utveckling på sistone.

– Stödjer Ryssland, konstaterar Pentagons policychef och hänvisar till kriget mot Ukraina.

Kraftig ökning

Iran har levererat vapen till Ryssland i form av exempelvis drönare.

Det har även framkommit att Regeringen Biden har föreslagit för Iran att återgå till avtalet men Iran har sagt nej, enligt Reuters.

– Dessutom har Irans lager av upp till 60 procent anrikat uran ökat med mer än tre gånger det senaste kvartalet enligt IAEA, uppger nyhetsbyrån.

Foto: Action Vance

Text: Redaktionen


Pansarfordon rullar mot ryska gränsen

2025 05 05

Ukraina har genomfört en överraskande framryckning i Kurskregionen i södra Ryssland.

Under måndagen har ukrainska styrkor forcerat den ryska gränsen med särskilda militära fordon och robotar, rapporterar brittiska The Telegraph.

Enligt tidningen har ukrainarna sprängt broar med raketer under natten innan de inledde ett pansarangrepp på morgonen och utnyttjade det dåliga vädret till sin fördel.

– En numerisk överlägsen fiende kan bara besegras med okonventionella drag, skriver överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor, Oleksandr Syrskyj, i ett inlägg på Facebook.

Strategiska mål uppnådda

Ukrainas överbefälhavare framhåller att offensiven syftar till att skapa en buffertzon och förhindra ryska attacker mot de ukrainska städerna Sumy och Kharkiv.

– Ukraina har visat att man är kapabel att gå till motanfall, besegra och driva bort fienden, även på egen mark, skriver Syrskyj.

En rysk Telegram-kanal som rapporterar om kriget uppger att minst 50 ukrainska soldater korsade regionen under morgonen.

"Hård strid vid gränsen"

Den ryska Telegram-kanalen rapporterar:

– Minröjningsfordonen började ta sig fram i minfälten, följt av bepansrade fordon med trupper. Det pågår en hård strid vid gränsen.

Kreml hävdar framgång

Attacken kommer efter påståenden från Rysslands militära ledning om att ukrainska trupper helt har fördrivits från Kurskregionen.

Ukrainska trupper inledde en första invasion av regionen i södra Ryssland i augusti 2024. Attacken beskrevs som den största invasionen av ryskt territorium sedan andra världskriget.

Foto: Sociala medier resp Nato

Text: Redaktionen


USA ställer krav på svenska leverantörer

2025 05 06

Uppgifter gör gällande att USA:s ambassad i Stockholm kräver att svenska leverantörer följer amerikanska bestämmelser – och därmed upphör med arbetet för jämställdhet. Nu hotar den svenska regeringen med påföljder.

Även svenska leverantörer måste intyga att de följer USA:s antidiskrimineringslagstiftning.

Tidigare har internationella medier rapporterat att företag som levererar varor eller tjänster till amerikanska ambassader tvingas skriva på ett papper – där man intygar att man följer de amerikanska bestämmelserna.

– Regeringen Trump har varnat leverantörer till amerikanska ambassader och konsulat samt mottagare av amerikanska bidrag över hela världen om att de måste följa förbudet mot program för mångfald, rättvisa och inkludering (DEI) eller riskera att förlora betalningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Detta gäller nu även den amerikanska ambassaden i Stockholm, rapporterar DN under måndagen.

Läs mer: USA förlorar gigantisk affär – går till Sverige i stället

Svenska hotet: “Kan bli påföljder”

Enligt jämställdhets- och arbetslivsminister Nina Larsson (L) har den svenska regeringen redan gjorts informerad om den amerikanska ambassadens krav.

Svensk lagstiftning gör dock gällande att företag är skyldiga att arbeta förebyggande och aktivt för att motverka diskriminering, vilket ministern också hänvisar till.

Larsson understryker även vikten av att företag känner trygghet i att det är svensk rätt som gäller.

– Annars kan det komma att bli påföljder. Det är viktigt att vi, både politiskt och från branscherna, är tydliga med detta gentemot utländska uppdragsgivare, säger Nina Larsson till DN.

Läs också: Trump utropar massiv åtgärd – ska rädda döende bransch

Foto: Ninni Andersson – Regeringskansliet

Text: Redaktionen