Ytterligare 7 miljarder för att bekämpa viruset

2021 04 06

– Brist på pengar får inte, ska inte och kommer inte att stå i vägen för att bekämpa smittspridningen och vårda sjuka.

Det framhåller finansministern som idag meddelar att regeringen skjuter till ytterligare sju miljarder kronor till vården med anledning av pandemin.

– Pengarna ska bland annat gå till att stärka sjukvården, påskynda vaccinationen och att trygga ekonomin för den som blir sjuk och måste stanna hemma från jobbet, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S).

Satsningen ska gå till både vård för covid och annan vård som försenats samt även till inköp av vaccin och den nu pågående vaccineringskampanjen runt om i Sverige.

– Brist på pengar får inte, ska inte och kommer inte att stå i vägen för att bekämpa smittspridningen och vårda sjuka. Det var ett av de första beskeden vi gav när coronapandemin slog till för ett år sedan och det står vi fast vid. Vaccinet är ljuset i tunneln men pandemin är inte över ännu och vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Håll i, håll ut och håll avstånd, betonar Magdalena Andersson (S).

Satsningarna ingår i vårbudgeten 2021 som kommer 15 april.

ANALYS

Socialdemokraterna har högt förtroende i sjukvårdsfrågor enligt flera mätningar kring partiernas styrka i enskilda sakfrågor och satsningarna i budgeten ökar sannolikheten för att S ökar i popularitet och i opinionsmätningarna. När det gäller själva sakfrågan torde väljarnas efterfrågan på sjukvårdssatsningar vara stor och pandemin och vaccineringen lär naturligt nog dominera svenska folkets vardagliga fokus och tankar den närmaste framtiden.

[forminator_poll id="2777"]