Yrkesgrupp får 17 000 kronor – för att flytta en semestervecka
2024 06 18
Region Uppsala tvingas till en paniklösning inför sommarens semesterperiod.
Med anledning av det ansträngda läget inom sjukvården har regiondirektör Johan von Knorring beslutat att höja ersättningen till medarbetare i vården som skjuter på sin semester.
Ersättningen blir 17 000 kronor för varje semestervecka som flyttas utanför semesterperioden 1 juni-31 augusti.
– Läget i vården är pressat med anledning av blockaden mot över- och mertid och vi måste göra vad vi kan för att garantera patientsäkerheten under sommaren.
– Vi erbjuder därför de, som frivilligt väljer att flytta sin semester, extra ersättning och vi hoppas att de, som har möjlighet, ska säga ja till erbjudandet, säger Johan von Knorring.
Vidare meddelar von Knorring att Region Uppsala dragit ner på verksamheten för att klara sommarbemanningen.
Där det är möjligt har regionen lagt extrapass, övertid och mertid på medarbetare som inte är medlemmar i Vårdförbundet.
– Sommarbemanningen är alltid en utmaning och om vi inte kan lösa det på annat sätt, kan det, som en sista åtgärd, bli fråga om att dra in redan beviljad semester. Självklart hoppas vi att vi inte ska behöva göra det, säger Sofia Birk, HR-direktör vid Region Uppsala.
Startade med övertidsblockad
Konflikten mellan Vårdförbundet, arbetsgivarorganisationen SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) och Sobona (Kommunala företagens arbetsgivarorganisation) har pågått i flera månader.
Fackförbundet kräver bland annat kortare arbetstid, hållbara och hälsosamma scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester.
Hittills har parterna inte lyckats enas om kraven på arbetsförkortning.
Den 25 april tackade SKR och Sobona nej till Vårdförbundets motbud, vilket fick fackförbundet att utlysa en övertidsblockad för över 68 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Sedan dess har Vårdförbundet varslat om strejk för flera medlemma och utökat övertidsblockaden.
I slutet av maj varnade Region Uppsala för att blockaden är samhällsfarlig för delar av verksamheten. Situationen har dock förbättrats efter förhandlingar med Vårdförbundet.
– Lokalt har regionen i förhandlingar med Vårdförbundet kommit överens om att undanta dessa verksamheter från blockaden, vilket påtagligt förbättrat patientsäkerheten. Det gäller bland annat luftburen vård av nyfödda i behov av intensivvård, framhåller Region Uppsala.
Stora problem kvarstår dock inför sommarsemestern.
– Situationen är allvarlig och både medarbetare och chefer arbetar hårt för att patienter inte ska komma till skada. Men vi är i ett läge där många är slitna och det är en tuff uppgift att behöva meddela patienter att en operation eller ett besök skjuts upp, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Uppsala.
Foto: M. Rad
Text: Redaktionen