Xiomara Castro: Nu svärs Honduras första kvinnliga president in

2022 01 28

Xiomara Castro (Libre) är nu insvuren som Honduras första kvinnliga president. En politisk kris riskerar dock att sätta käppar i hjulet för hennes planer.

Xiomara Castro från Libre partiet är nu invald som president i Honduras. Hon lovar under sitt insvurningsringstal att ta itu med med de sociala orättvisor som finns i landet. Hon vill bland annat stoppa den internationella droghandeln och liberalisera landets strikta abortlagar, rapporterar BBC.

Kamala Harris närvarade

USA:s vicepresident Kamala Harris togs emot med stora applåder när hon närvarade vid Castros tillträdesceremoni. Bidenadministrationen hoppas att Castro ska  lyckas bekämpa fattigdomen i landet som gett bränsle åt den kraftiga utvandringen till USA. 

Diplomatiska band med Taiwan

Även Taiwans Vicepresident William Lai närvarade vid ceremonin, Honduras är ett av få länder som har diplomatiska band med landet.

Ersätter president med påstådda band till internationell droghandel.

Honduras tidigare president Juan Orlando Hernández har flera gånger blivit anklagad för att vara delaktig i den internationella droghandeln. Hans bror sitter fängslad i USA för samma brott. 

Konflikter inom partiet 

Hennes tillträde har inte skett friktionsfritt. Hon tillträder mitt i en tvist med oliktänkande inom sitt eget parti. Castro hade nått en överenskommelse med en annan kandidat, Salvador Nasralla, som hoppade av loppet för att stärka sina chanser till seger. I gengäld lovade Castro att stödja Herr Redondo, som är från Herr Nasrallas parti, som kongressledare.

Rivaliserande kandidater

Men en grupp inom hennes egna Libre-parti gjorde uppror mot den föreslagna kandidaten och gick i linje med National Party för att rösta för en av dess medlemmar att leda kongressen.

Detta har resulterat i att flera rivaliserande kandidater har utnämnt sig  själva till kongresschef – vilket kan leda till en förlamad lagstiftningsprocess.

Foto: Xiomara Castro De Zelaya FB.

Text: Redaktionen.