Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024
2024 07 26
Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.
Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.
Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.
Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.
Långsiktigt arbete
I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus.
Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.
– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.
– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver.
“Borde inte tillåtas”
Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.
– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.
“Blandade känslor”
En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.
– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.
– Det är ju en otrolig brist på det.
Nya räkor
Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.
– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.
Foto: Willys Axfood
Text: Redaktionen