WHO varnar – yrkesgrupp i kris

2023 03 25

Världshälsoorganisationen konstaterar att det finns stora problem inom sjukvården.

Bemanningssituationen vad gäller hälso-och sjukvården i Europa och Centralasien är i kris.

Under de kommande åren kommer åtminstone 12 miljoner nya sjuksköterskor behövas enligt den internationella organisationen International Council of Nurses.

Ett högnivåmöte i den rumänska huvudstaden Bukarest slutade med att alla länder nu uppmanas investera i sina hälsosystem, rapporterar SR.

– Vi tittar på att behöva byta ut någonstans mellan 12 och 13 miljoner sjuksköterskor under de närmaste åren. Utmaningens omfattning är enorm, säger Howard Catton, chef för International Council of Nurses.

Flera strejker

Under de senaste åren har flera strejker inom yrkesgruppen ägt rum i Europa.

 Över hundra tusen läkare och sjuksköterskor strejkade förra året i Frankrike.

I Storbritannien har de största strejkerna någonsin ägt rum bland såväl läkare och sjuksköterskor som ambulanspersonal.

– Sjuksköterskorna tar inte lätt på strejkåtgärder. Det faktum att vi har drivit våra sjuksköterskor till denna punkt, vi borde titta på grundorsakerna till det, fortsätter Catton.

Global brist

Det finns en global brist på hälso-och sjukvårdspersonal.

I synnerhet gäller det sjuksköterskor och barnmorskor, som representerar 50 procent av den nuvarande bristen inom yrket.

Det absolut största behovet av sjuksköterskor och barnmorskor finns i Sydostasien och Afrika.

Viktig roll

För att uppnå målen gällande den globala hälsan måste det finnas tillräckligt många utbildade och kompetenta sjuksköterskor, menar världshälsoorganisationen.

– Sjuksköterskor spelar en avgörande roll för hälsofrämjande, sjukdomsförebyggande och leverans av primär- och samhällsvård. De tillhandahåller vård i nödsituationer och kommer att vara nyckeln till att uppnå universell hälsoförbättring, framhåller WHO.

70 procent är kvinnor

I den globala arbetskraften är 70 procent av alla inom hälso- och sjukvård samt social arbetskraft kvinnor.

– Detta jämfört med 41 % inom alla sektorer. Sjuksköterskor- och barnmorskor utgör en betydande andel av den kvinnliga arbetskraften, förklarar WHO.

Foto: MedicAlert UK

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen