Vladimir Putin kan gripas nästa vecka

2024 08 30

Rysslands diktator Vladimir Putin planerar att göra en kontroversiell resa.

I början av nästa vecka planerar Putin att besöka grannlandet Mongoliet.

Det rapporterar nyhetsbyrån AP med hänvisning till ett officiellt uttalande från Kreml.

Beskedet är oväntat.

Mongoliet är ett av flera länder som är skyldiga att arrestera Putin.

Detta eftersom Mongoliet har skrivit under Romstadgan för Internationella brottsdomstolen, ICC.

Samtliga länder som undertecknat stadgan är skyldiga att gripa personer som ICC utfärdat arresteringsorder mot. Domstolen utfärdade en arresteringsorder mot Putin den 17 mars 2023. Den ryske ledaren anklagas för att ha gett en direkt order om att ukrainska barn ska föras till Ryssland. 

När Putin kliver av flygplanet och sätter ned foten på mongolisk mark måste landets domstolar således utfärda order om att diktatorn ska arresteras.

– Enligt domstolens grundfördrag, Romstadgan, är ICC:s medlemmar skyldiga att kvarhålla misstänkta om de sätter sin fot på deras mark, rapporterar AP.

Första resan till ICC-stat

Besöket i Mongoliet, som är planerat till den 3 september, blir Putins första resa till ett ICC-land sedan arresteringsordern utfärdades mot honom.

Kreml, som tidigare klargjort att man inte erkänner arresteringsordern mot Putin, har inte kommenterat utsikterna för att Putin kommer arresteras i Mongoliet.

– Den 3 september kommer Vladimir Putin att göra ett officiellt besök i Mongoliet, på inbjudan av Mongoliets president Ukhnaagiin Khurelsukh, för att delta i firandet av 85-årsdagen av de sovjetiska och mongoliska väpnade styrkornas gemensamma seger över de japanska militaristerna på Khalkhin, står det i det officiella uttalandet.

Vidare skriver Kreml att ledarna kommer diskutera de rysk-mongoliska förbindelserna, ländernas strategiska partnerskap och ”aktuella internationella och regionala frågor”.

– Ett antal bilaterala dokument planeras att undertecknas, uppger den ryska statsledningen.

Tumult i Sydafrika 2015

År 2015 uppstod tumult när Sudans diktator Omar al-Bashir, som stod anklagad för krigsbrott, besökte ICC-landet Sydafrika under ett toppmöte med flera afrikanska länder.

Sydafrikas president Jacob Zumas bröt mot domstolens stadgar och gav immunitet till alla ledare som deltog på mötet.

Trots detta utfärdade en sydafrikansk domstol en order om att al-Bashir skulle gripas. Diktatorn lyckades dock fly landet.

Det återstår att se om ett liknande scenario kan inträffa när Putin besöker Mongoliet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Chockräkning väntar hushållen – inte hänt på 30 år

2025 05 21

Den största höjningen av elnätsavgiften på 30 år är ett faktum.

Under 2025 höjs avgiften i snitt med omkring elva procent sett över hela landet.

På flera håll ökar summan på fakturan betydligt mer än så.

Hela fem elnätsbolag höjer med cirka 30 procent vilket slår mot ett antal kommuner runtom i Sverige, visar en ny rapport från Nils Holgersson-gruppen.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger gruppens ordförande Rikard Silverfur i en kommentar.

Här blir det som högst

Årets höjning är den högsta som noterats sedan Nils Holgersson-gruppen började rapportera om elnätsavgifternas utveckling på årsbasis.

Rekord slogs även 2023, med en snittökning på 9,6 procent. I år är motsvarande siffra 10,6 procent.

Värst är höjningen i Mölndal. Kommunens invånare kan se fram emot en höjning på 35,5 procent.

Ronneby, Helsingborg, Bjuv och Ängelholm är andra kommuner där det höjs med omkring 30 procent.

"Är det rimligt?"

Vad som också framgår i rapporten är att jämtländska kommuner betalar de högsta elnätspriserna under året, med pris på 191 öre per kilowattimme. Det är över 50 procent mer än snittet i hela Sverige.

Nils Holgersson-gruppen uppmärksammar också att de stora elnätsjättarna, exempelvis Vattenfall, Eon och Ellevio, sätter samma pris över stora geografiska områden där alla får betala samma oavsett var man bor.

– Elnätsbolagen behöver svara på frågan om det är rimligt att elnätspriset är detsamma i till exempel Malmö som i Ydre, en av de mest glesbefolkade kommunerna i södra Sverige, utan att kunderna får veta varför, säger Rikard Silverfur.

LÄS MER: Så kan du sänka elräkningen med 40 procent

Nya intäktsramar har införts

Det som möjliggör ökningen är att Energimarknadsinspektionen, EI, höjt intäktsramen för elnätsföretagen fram till och med 2027. 

– Elnätsföretagens intäktsramar ska inte vara större än vad som behövs för att täcka kostnader för en ändamålsenlig och effektiv drift, förklarar myndigheten och tillägger:

– Intäktsramarna ska täcka avskrivningar och ge en sådan avkastning på kapitalbasen som behövs för att få tillgång till kapital för investeringar. Det innebär att intäktsramarna ska göra det möjligt för företagen att investera och utveckla elnäten, men samtidigt ge incitament för att det görs på ett kostnadseffektivt sätt.

"Ingen överraskning"

Rikard Silverfur köper inte den förklaringen fullt ut.

– Det är uppenbart att elnätsföretagen försöker använda det ökade utrymmet till fullo. Det är ingen överraskning – vi har länge varnat för att detta skulle ske. Samtidigt visar utvecklingen tydligt att den nuvarande regleringsmodellen inte är hållbar.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


Ny kafferegel i Sverige – 70 procent vet inte om det

2025 05 23

Den 1 januari 2024 infördes en ny så kallad “kaffelag” i Sverige.

Sedan dess har det snart gått ett och ett halvt år.

Och knappt någon känner till att den har införts.

Det handlar om lagen som kräver att restauranger och kaféer måste erbjuda kunden flergångsalternativ när man köper mat eller dryck som takeaway. En nödvändig lag som dock helt tycks ignoreras, framhåller Håll Sverige Rent efter en ny Novusundersökning.

– Lagen har potential att minska nedskräpningen, men den efterlevs inte. Det krävs praktiska lösningar och mer information till konsumenterna om vi ska lyckas minska berget av engångsplast, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent, i ett uttalande.

70 procent känner inte till den

Enligt undersökningen är det bara nio procent av takeawaykunder som erbjudits en mugg eller annan behållare som kan återanvändas.

Samma rapport visar att 72 procent av svenska folket inte ens känner till att lagen finns.

Och hade kännedomen varit större skulle lagen sannolikt efterlevas mer. Enligt Håll Sverige Rent är det 61 procent som är positiva till regeln.

– Folk är inte emot förändringen, tvärtom. Däremot vet de flesta inte om att de har möjligheten att få sin takeaway-kaffe i flergångsmugg, säger Johanna Ragnartz.  

LÄS MER: Nya regler när du går på restaurang – infördes i mars

Pressad bransch

Antalet engångsmuggar med plast har stigit kraftigt på 2020-talet.

Från 1 055 miljoner år 2022 ökade antalet till 1 256 miljoner året därpå. Motsvarande siffra för matlådor var 858 miljoner år 2023, enligt Naturvårdsverket.

Det beskrivs som ett enormt slöseri med resurser och en stor bov i nedskräpningen i städer och i naturen.

I branschen talas det om stora utmaningar.

Den här lagstiftningen har landat i knät på en redan pressad bransch och det saknas stöd och finansiering från offentligt håll. Brist på information till konsumenter bidrar starkt till att flergångsalternativen inte efterfrågas, säger Clara Lidberg på Panter, ett företag som erbjuder återanvändbara kärl.

LÄS MER: OLW lanserar oväntad chipssmak – “Tydlig efterfrågan”

Foto: A. Nee resp C. Ciftci

Text: Redaktionen