VITTNEN: Ryska soldater öppnade eld mot ukrainska barn

2022 03 23

Ryska soldater har öppnat eld mot bilar med små barn i som försöker fly från den belägrade staden Mariupol. Det var tydligt uppmärkt att barn fanns i bilarna.

Det berättar chefen för Mariupols Universitet, Mykola Trofymenko, som även sitter i stadsfullmäktige i staden, för BBC News.

Tillsammans med sin fru och sin femåriga son har han i samband med en mycket dramatisk flykt lyckats ta sig till den västra staden Lviv, där han försöker återupprätta Mariupols Universitet.

Gömt sig i veckor

Innan familjen bestämde sig för att försöka fly gömde de sig i veckor med ett 80-tal andra i ett källarutrymme, samtidigt som staden ständigt attackerades av rysk beskjutning. Till slut bestämde sig familjen för att lämna.

Anslöt sig till kolonn

Trofymenko berättar att de anslöt sig till en kolonn av bilar, ledda av Internationella Röda Korset. Det som hände sedan kommer han aldrig glömma.

– Vi kunde fly från staden. Vi nådde Vasylivka, inte långt från Zaporizjzja, efter att ha passerat 15 ryska kontrollpunkter, säger han till BBC News.

Korsade minfält

Väl där hjälpte den nationella ukrainska polisen den stora kolonnen av bilar att korsa minfältet.

– Vi såg att ett par bilar som träffades av bomber för att de inte kunde ta sig över minfälten, berättar Trofymenko.

Öppnade eld

Kolonnen av bilar närmade sig en av de ukrainska kontrollposterna. Då hände det avskyvärda.

– Vid ingången till en av kontrollposterna började ryssarna skjuta mot bilarna med vita band på dörrarna och inskriptionen ”barn” på fönsterna. De träffade en bil, sju eller åtta bilar bort från vår bil, säger Trofymenko.

Kan inte förstå

Att bilarna var mycket tydligt uppmärkta på ett sätt som inte gick att missförstå och som klargjorde att det fanns barn i fordonen stoppade inte de ryska soldaterna från att öppna eld enligt vittnena.

Universitetschefen berättar att ryssarna sköt mot en bil innehållandes två små barn i baksätet.

Grymheter från soldaterna

– Jag kan inte först hur folk kan göra något sånt här. Naturligtvis skyller vi kriget på Putin, men vanliga soldater sköt mot civila, säger Trofymenko till BBC.

Det har rapporterats om en rad grymheter från de ryska soldaterna mot civila under den ryska arméns krig i Ukraina vilket väckt frågor om soldaternas agerande alldeles oavsett den del av ansvaret som vilar på diktatorn Putin. 

Krigsbrott

Bland annat har det uppmärksammats hur en privatbilist blev stressad när han kom körandes och upptäckte att ryska stridsfordon fanns på samma väg. Han stannade då bilen och klev ur med händerna över huvudet för att tydligt markera att han inte utgjorde någon fara.

Men de ryska soldaterna tog ändå fram gevären och sköt mannen. Händelsen lyfts nu fram som ett tydligt krigsbrott.

Foto: D. Tengyart

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen