VITTNEN: Ryska soldater öppnade eld mot ukrainska barn

2022 03 23

Ryska soldater har öppnat eld mot bilar med små barn i som försöker fly från den belägrade staden Mariupol. Det var tydligt uppmärkt att barn fanns i bilarna.

Det berättar chefen för Mariupols Universitet, Mykola Trofymenko, som även sitter i stadsfullmäktige i staden, för BBC News.

Tillsammans med sin fru och sin femåriga son har han i samband med en mycket dramatisk flykt lyckats ta sig till den västra staden Lviv, där han försöker återupprätta Mariupols Universitet.

Gömt sig i veckor

Innan familjen bestämde sig för att försöka fly gömde de sig i veckor med ett 80-tal andra i ett källarutrymme, samtidigt som staden ständigt attackerades av rysk beskjutning. Till slut bestämde sig familjen för att lämna.

Anslöt sig till kolonn

Trofymenko berättar att de anslöt sig till en kolonn av bilar, ledda av Internationella Röda Korset. Det som hände sedan kommer han aldrig glömma.

– Vi kunde fly från staden. Vi nådde Vasylivka, inte långt från Zaporizjzja, efter att ha passerat 15 ryska kontrollpunkter, säger han till BBC News.

Korsade minfält

Väl där hjälpte den nationella ukrainska polisen den stora kolonnen av bilar att korsa minfältet.

– Vi såg att ett par bilar som träffades av bomber för att de inte kunde ta sig över minfälten, berättar Trofymenko.

Öppnade eld

Kolonnen av bilar närmade sig en av de ukrainska kontrollposterna. Då hände det avskyvärda.

– Vid ingången till en av kontrollposterna började ryssarna skjuta mot bilarna med vita band på dörrarna och inskriptionen ”barn” på fönsterna. De träffade en bil, sju eller åtta bilar bort från vår bil, säger Trofymenko.

Kan inte förstå

Att bilarna var mycket tydligt uppmärkta på ett sätt som inte gick att missförstå och som klargjorde att det fanns barn i fordonen stoppade inte de ryska soldaterna från att öppna eld enligt vittnena.

Universitetschefen berättar att ryssarna sköt mot en bil innehållandes två små barn i baksätet.

Grymheter från soldaterna

– Jag kan inte först hur folk kan göra något sånt här. Naturligtvis skyller vi kriget på Putin, men vanliga soldater sköt mot civila, säger Trofymenko till BBC.

Det har rapporterats om en rad grymheter från de ryska soldaterna mot civila under den ryska arméns krig i Ukraina vilket väckt frågor om soldaternas agerande alldeles oavsett den del av ansvaret som vilar på diktatorn Putin. 

Krigsbrott

Bland annat har det uppmärksammats hur en privatbilist blev stressad när han kom körandes och upptäckte att ryska stridsfordon fanns på samma väg. Han stannade då bilen och klev ur med händerna över huvudet för att tydligt markera att han inte utgjorde någon fara.

Men de ryska soldaterna tog ändå fram gevären och sköt mannen. Händelsen lyfts nu fram som ett tydligt krigsbrott.

Foto: D. Tengyart

Text: Redaktionen