Vittnen inifrån belägrade staden: Allt är borta

2022 03 31

I dag inleds ytterligare ett försök att evakuera folk från den hårt utsatta staden Mariupol i östra Ukraina, som under flera veckor belägrats av ryska trupper.

Personer som precis har lyckats lämna staden vittnar om en miserabel situation, rapporterar BBC News.  

– När jag lämnade staden var den helt förstörd… gatan där jag bodde fanns inte längre kvar, säger Andrei Marusov, en 50-årig journalist.

Stalingrad

Marusov beskriver en stad i ruiner.

– Det är som Stalingrad. Det är synd för de senaste åren har staden blivit mer och mer modern.

Han berättar om modern infrastruktur, ett blomstrande kulturliv och renoverade sjukhus. Nu är allt borta.

– När jag lämnade staden så grät jag, säger han.

Kan inte förstå

En 23-årig student, Diana Yalovets, berättar om hur hennes skola förstördes efter ryska bombningar.

– Mariupol var en säker stad... Vi älskade att gå nära havet och det fanns en park som var en fantastisk plats för att bara sitta och prata. Jag kan inte förstå hur vi bara har förlorat allt, säger hon.

Kan inte hitta en förklaring

– Min fru och jag förväntade mig inte… hur grymt det här kriget skulle bli. Vi kunde inte förstå eller förklara varför de [Ryssland] bombar vissa platser i staden. Vi kan inte hitta någon förklaring, säger Vadym Zabolotnyi, 59, till BBC.

Han anklagar Putin och de ryska soldaterna för att ha förstört stadens infrastruktur med flit.

45 bussar på väg

Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshcuk har bekräftat att 45 bussar är på väg till Mariupol från Kyiv efter att Internationella Röda Korset bekräftat att Ryssland gått med på att öppna en humanitär korridor ut från staden.  

Tidigare eldupphör och evakueringsförsök har misslyckats. Stadens borgmästare har sagt att uppemot 170 000 människor är fast i Mariupol. De saknar ström och har en ytterst liten tillgång till förnödenheter, uppger BBC.

Den ryska diktatorn Vladimir Putin har tidigare sagt att den ryska arméns beskjutning av staden endast kommer upphöra om de ukrainska soldaterna kapitulerar.  

Foto: MFA of Ukraine

Text: Redaktionen