VIRUSET: 15 000 dödsoffer i Sverige – Och nu ökar smittfallen rejält i Skåne

2021 10 26

Sverige har nu passerat 15 000 dödsfall sedan pandemin startade.

Coronapandemin har slagit mycket hårdare mot Sverige än vad myndigheterna befarade i början av pandemin och Sverige har idag passerat hela 15 000 människor som har förlorat livet.

En människa bakom varje dödsfall

– Jag tänker att för varje död i statistiken döljer sig en människa. Det är det viktiga, säger avdelningschef Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten till DN.

15 002 dödsoffer

Folkhälsomyndigheten uppger i dag att ytterligare 9 dödsfall har registrerats vilket innebär att Sveriges dödstal stiger till 15 002. Totalt sett har 1,17 miljoner svenskar bekräftats smittade och därutöver kan mörkertalet vara stort.

Antalet personer som fått minst en vaccindos är 7,24 miljoner vilket motsvarar 84,8 % av 16-plussarna. 6,87 miljoner har även fått dos två och är därmed fullvaccinerade vilket motsvarar 80,4 % av Sveriges 16-plussare.

En stor ljuspunkt

En stor ljuspunkt är att dödligheten minskat kraftigt. Den första månaden i år 2021 avled över 2 000 personer i corona men de senaste senaste sex månaderna har 1 000 dödsfall rapporterats uppger DN.

– Vi hoppas att vaccinationerna ska hålla dödligheten nere, säger Britta Björkholm vid Folkhälsomyndigheten till tidningen.

Stor ökning i Skåne

Enligt DN sker nu främst dödsfallen bland 70-åringar och äldre som bor på äldreboenden eller som har hemtjänst.

Samtidigt kommer nu oroande nyheter från Skåne där antalet coronafall den senaste veckan har nått den högsta nivån sedan i maj månad enligt Kvällsposten. Ökningen är hela 50 % på en vecka, från 406 till 605.

Fortsatt samhällsspridning

– Ökningen sker från låg nivå men det visar att vi fortfarande har en samhällspridning av covid-19, säger smittskyddsläkaren Eva Melander i ett pressmeddelande. 

Ökningen ses i alla åldersgrupper men främst hos de yngre.

Foto: Region Uppsala

[yop_poll id="824"]

JUST NU: Svensk har vunnit en kvarts miljard

2024 07 26

En svensk har vunnit en kvarts miljard men har ännu inte gått att få tag på.

Det meddelar Svenska Spel.

Personen har vunnit 250 miljoner kronor på Eurojackpot, vilket är den högsta vinsten sedan 2018.

Den vinnande Eurojackpot-raden har lämnats in i Skåne län.

─ Det ska bli otroligt spännande att ringa den som lämnat in den vinnande raden. Hur kommer beskedet att tas emot? frågar sig Filippa Jartén, kommunikatör på Svenska Spel Tur, i ett uttalande.

Samtal att minnas

Svenska Spel har alltså inte fått tag på vinnaren än, rapporterar TV4.

Vem det än är så kommer den personen att få beskedet att vinsten uppgår till svindlande 250 951 363 kronor.

─ Jag kan inte föreställa mig hur man kan tänkas reagera på en så stor vinst. Men en sak är säker, det kommer garanterat bli ett samtal som vi båda kommer minnas resten av livet, säger Filippa Jartén.

Inför fredagens dragning hade jackpotten stigit till cirka 480 miljoner kronor.

Den svenska vinnaren med 5+2 rätt delar dock vinsten med en vinnare i Norge, som alltså också vinner 250 miljoner kronor.

Kallas till bankmöte

När man vinner så här stora summor pengar så får man pengarna i samband med ett bankmöte.

─ När det är en vinst på en helt orimligt hög nivå krävs såklart extra varsamhet och omsorg. Vinsten kommer därför att betalas ut i samband med ett bankmöte där vinnaren får juridisk-, ekonomisk- och säkerhetsrådgivning, säger Filippa Jartén.

En av de största vinsterna någonsin

Vinsten är en av de högsta någonsin hos Svenska Spel Tur.

─ Denna vinst klättrar sig upp på tredje plats över största spelvinster hos Svenska Spel Tur någonsin. Rekordvinsten är på 562 miljoner kronor till Örebro år 2019, berättar hon.

Enligt Svenska Spel är det här åttonde gången som jackpotten på Eurojackpot går till Sverige.

Senast det hände så gick vinsten till en spelare i Gislaved som i februari vann 173 miljoner kronor.

I fredagens dragning var det även flera andra som kammade hem stora vinster på Eurojackpot.

– Totalt blev fyra svenska spelare miljonärer på Eurojackpot under kvällens dragning, enligt Filippa Jartén.

Text: Redaktionen


Svenska artister i gemensam protest

2024 07 26

Ett flertal svenska musikartister protesterar mot vad de upplever som en stor orättvisa.

Protesten riktar sig mot det svenska momssystemet.

Systemet har länge varit starkt omdebatterat, eftersom det anses missgynna dansband.

Nu har flera av Sveriges mest kända dansband skrivit på ett gemensamt upprop mot den så kallade ”dansbandsmomsen”, rapporterar Dansbandsnytt.

Kända band har skrivit på

Bland de band som skrivit under uppropet finns kända dansband som Streaplers, Fernandoz, BlackJack, Callinaz, Larz Kristerz och Matz Bladz.

De protesterar mot att momssatsen för dansbandsarrangemang är 25 procent, medan det för andra musikframträdanden är 6 procent.

– Dansbandsmomsen är en kvarleva som borde tas bort. Kultur är kultur, oavsett om man står, sitter eller dansar till musiken, säger Joakim O. Agerskov, tidigare dansarrangör och en av personerna bakom uppropet, till tidningen.

”Tittar på varandra mer än på oss”

När publiken är sittande eller stående så är det alltså bara 6 procents moms på biljetten, men om publiken dansar så är det 25 procent.

– Skatteverkets argument var väl att fokuset ligger på dansarna, att de tittar på varandra mer än på oss, och att det därmed inte skulle klassas som konsert, säger Jonas Nordqvist, sångare i Callinaz, till SR.

Hans bandkollega Carolina Skaarup Lagerborg menar att den så kallade ”dansbandsmomsen” gör stor skada för hela branschen.

– Alltså, framför allt så påverkar det ju oss i den utsträckning att arrangörerna blir mest utsatta, skulle jag säga, att man vågar kanske inte som ny arrangör arrangera dans för att det är mycket dyrare, säger hon till radiokanalen.

”Systemet bör ses över”

Flera politiker i skatteutskottet har uttryckt förståelse för dansbandens missnöje.

– Hela systemet bör ses över, har Niklas Karlsson (S) tidigare sagt till Dansbandsnytt.

Även Per Söderlund (SD), som är vice ordförande i skatteutskottet, har beskrivit systemet som ”vansinnigt”, enligt tidningen.

Foto: M. Wagner

Text: Redaktionen