Virus sprids ovanligt mycket – virolog går ut med uppmaning

2023 09 17

En professor i virologi uppmärksammar ovanlig virusspridning.

Det råder ovanligt hög spridning av rhino- och enterovirus i Sverige just nu.

De vanliga virusen orsakar förkylningar och infektioner i luftvägarna, men kan även i sällsynta fall få mer allvarliga konsekvenser.

Nu går virologen Niklas Arnberg ut med en uppmaning som framför allt riktas till föräldrar.

– När det gäller små barn så bör man kontakta 1177 när allmäntillståndet avviker från det vanliga. Till exempel om barnet är väldigt trött, verkar ha svårt att andas, och har dålig aptit, säger Arnberg till TV4.

En pandemieffekt

I exempelvis Region Stockholm är rhino- och enterovirus just nu dubbelt så vanligt förekommande som de senaste fem åren.

Ökningen tros ha att göra med en pandemieffekt, där befolkningen efter att restriktionerna lättat är mer mottagliga än tidigare.

Föräldrar uppmanas nu att vara extra uppmärksamma på barnens mående.

Kan få allvarliga konsekvenser

Vanligtvis återhämtar sig de som drabbas av virusen inom en vecka, men de kan i sällsynta fall leda till mer allvarliga komplikationer.

– Det kan också orsaka magsjuka, och i sällsynta fall även hjärnhinneinflammation och till och med hjärninflammation och blodförgiftning, fortsätter Arnberg.

Via svalget

Enterovirus är som vanligast under höstmånaderna och förökar sig huvudsakligen via svalget.

– Virus förökar sig i svalg och tarm. Svalg- och tarminfektionen kan sedan följas av spridning till blodet och därmed till andra organ såsom ryggmärg, hjärna, hud och hjärta, förklarar Folkhälsomyndigheten.

Tvål och vatten

Det finns inget vaccin mot de allra flesta enterovirusinfektioner, men det går att förhindra med hjälp av förebyggande åtgärder.

– Eftersom så många infekterade inte har några symtom, är det svårt att förhindra spridning i befolkningen, fortsätter FHM.

– Enkla åtgärder för att skydda sig själv och andra från enterovirusinfektioner är till exempel att tvätta händerna ofta med tvål och vatten, särskilt efter toalettbesök eller blöjbyte.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen