Virus sprids ovanligt mycket – virolog går ut med uppmaning
2023 09 17
En professor i virologi uppmärksammar ovanlig virusspridning.
Det råder ovanligt hög spridning av rhino- och enterovirus i Sverige just nu.
De vanliga virusen orsakar förkylningar och infektioner i luftvägarna, men kan även i sällsynta fall få mer allvarliga konsekvenser.
Nu går virologen Niklas Arnberg ut med en uppmaning som framför allt riktas till föräldrar.
– När det gäller små barn så bör man kontakta 1177 när allmäntillståndet avviker från det vanliga. Till exempel om barnet är väldigt trött, verkar ha svårt att andas, och har dålig aptit, säger Arnberg till TV4.
En pandemieffekt
I exempelvis Region Stockholm är rhino- och enterovirus just nu dubbelt så vanligt förekommande som de senaste fem åren.
Ökningen tros ha att göra med en pandemieffekt, där befolkningen efter att restriktionerna lättat är mer mottagliga än tidigare.
Föräldrar uppmanas nu att vara extra uppmärksamma på barnens mående.
Kan få allvarliga konsekvenser
Vanligtvis återhämtar sig de som drabbas av virusen inom en vecka, men de kan i sällsynta fall leda till mer allvarliga komplikationer.
– Det kan också orsaka magsjuka, och i sällsynta fall även hjärnhinneinflammation och till och med hjärninflammation och blodförgiftning, fortsätter Arnberg.
Via svalget
Enterovirus är som vanligast under höstmånaderna och förökar sig huvudsakligen via svalget.
– Virus förökar sig i svalg och tarm. Svalg- och tarminfektionen kan sedan följas av spridning till blodet och därmed till andra organ såsom ryggmärg, hjärna, hud och hjärta, förklarar Folkhälsomyndigheten.
Tvål och vatten
Det finns inget vaccin mot de allra flesta enterovirusinfektioner, men det går att förhindra med hjälp av förebyggande åtgärder.
– Eftersom så många infekterade inte har några symtom, är det svårt att förhindra spridning i befolkningen, fortsätter FHM.
– Enkla åtgärder för att skydda sig själv och andra från enterovirusinfektioner är till exempel att tvätta händerna ofta med tvål och vatten, särskilt efter toalettbesök eller blöjbyte.
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen