VIROLOG: Så farlig är “Kentaur”

2022 07 15

Den nya varianten av omikron kan mycket väl komma att dominera i Sverige.

Däremot bör inte svenska folket oroa sig över att den skulle vara farligare än de virusvarianter vi har sett av covid-19 hittills.

Det menar virologiprofessorn Niklas Arnberg i en intervju med Aftonbladet.

– Det finns ännu ingenting som tyder på att den är mer farlig än någon annan variant hittills, säger han.

Smeknamnet myntades på Twitter

Formellt är namnet på den senaste varianten, som konstaterade sitt första fall i Danmark igår, BA.2.75.

Omikronvarianten är dock mer känd som “Kentaur” eller “Kenaturen”, ett smeknamn den ska ha fått efter att det myntades på sociala medier, enligt Washington Post.

Muterat flera gånger

Kentaur dominerar redan i Indien, där varianten växt från att stå för 2 procent till 23 procent av covid-19-fallen i landet.

Det anmärkningsvärda med varianten är att den tycks ha muterat fler gånger än normalt, vilket teoretiskt sett skulle kunna göra den farligare.

“Undviker immunförsvaret”

Det är en variant som verkar kunna undvika immunförsvaret som vi har fått av vaccin och andra varianter som vi infekterats med tidigare. Vi vet inte, men vi räknar med att vaccinen ändå kan skydda mot svår sjukdom och död orsakad även av BA 2.75, eftersom det fungerat så hittills med vaccin och nya varianter, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.

FHM följer utvecklingen

Inget fall har än så länge konstaterats i Sverige, men det är sannolikt att den skulle kunna konkurrera ut exempelvis BA.5. som är den omikronvariant som för närvarande dominerar här, är virologens teori.

Folkhälsomyndigheten följer för närvarande utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten bevakar kunskapsläget om den nya omikronvarianten BA.2.75, som ECDC har rapporterat om. Den finns än så länge inte påvisad i Sverige, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.

Dansk professor: risk för ny våg

Efter att “Kentaur” bekräftades i Danmark har dansk virusexpertis varnat för att att det kan bli tal om en ny smittovåg.

– Det är klart att när det kommer en ny subvariant och den kan sprida sig, som vi ser i Indien och andra länder, då måste vi givetvis ägna särskild uppmärksamhet åt den, säger Søren Alexandersen, virusforskare och verksam vid Statens Serum Institut i Danmark till TV2.

Arkivfoto: M. Sanchez

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen