VIROLOG: Så farlig är “Kentaur”
2022 07 15
Den nya varianten av omikron kan mycket väl komma att dominera i Sverige.
Däremot bör inte svenska folket oroa sig över att den skulle vara farligare än de virusvarianter vi har sett av covid-19 hittills.
Det menar virologiprofessorn Niklas Arnberg i en intervju med Aftonbladet.
– Det finns ännu ingenting som tyder på att den är mer farlig än någon annan variant hittills, säger han.
Smeknamnet myntades på Twitter
Formellt är namnet på den senaste varianten, som konstaterade sitt första fall i Danmark igår, BA.2.75.
Omikronvarianten är dock mer känd som “Kentaur” eller “Kenaturen”, ett smeknamn den ska ha fått efter att det myntades på sociala medier, enligt Washington Post.
Muterat flera gånger
Kentaur dominerar redan i Indien, där varianten växt från att stå för 2 procent till 23 procent av covid-19-fallen i landet.
Det anmärkningsvärda med varianten är att den tycks ha muterat fler gånger än normalt, vilket teoretiskt sett skulle kunna göra den farligare.
“Undviker immunförsvaret”
– Det är en variant som verkar kunna undvika immunförsvaret som vi har fått av vaccin och andra varianter som vi infekterats med tidigare. Vi vet inte, men vi räknar med att vaccinen ändå kan skydda mot svår sjukdom och död orsakad även av BA 2.75, eftersom det fungerat så hittills med vaccin och nya varianter, säger Niklas Arnberg till Aftonbladet.
FHM följer utvecklingen
Inget fall har än så länge konstaterats i Sverige, men det är sannolikt att den skulle kunna konkurrera ut exempelvis BA.5. som är den omikronvariant som för närvarande dominerar här, är virologens teori.
Folkhälsomyndigheten följer för närvarande utvecklingen.
– Folkhälsomyndigheten bevakar kunskapsläget om den nya omikronvarianten BA.2.75, som ECDC har rapporterat om. Den finns än så länge inte påvisad i Sverige, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande.
Dansk professor: risk för ny våg
Efter att “Kentaur” bekräftades i Danmark har dansk virusexpertis varnat för att att det kan bli tal om en ny smittovåg.
– Det är klart att när det kommer en ny subvariant och den kan sprida sig, som vi ser i Indien och andra länder, då måste vi givetvis ägna särskild uppmärksamhet åt den, säger Søren Alexandersen, virusforskare och verksam vid Statens Serum Institut i Danmark till TV2.
Arkivfoto: M. Sanchez
Text: Redaktionen