Vinterkräksjukan sprids – så skyddar man sig bäst
2023 01 05
Den fruktade vinterkräksjukan härjar nu runt om i Sverige. Men det finns bra knep för att skydda sig.
Sjukvården har varit hårt belastad de senaste veckorna och det är inte bara corona, influensan och RS-viruset som drabbar allmänheten.
Flera riskpunkter
Många drabbas även av vinterkräksjukan som inte minst sprids när man tar på olika ytor som kan vara svåra att undvika:
- Dörrhandtag i fastigheter och hissar
- Kundkorgar och kundvagnar i butiker
- Knappar vid kortterminaler vid kassorna
- Hälsar på andra genom att ta i handen
- Knappar i hissar
- Sedlar och mynt
Bästa knepet
Det finns emellertid bra metoder för att försöka att skydda sig.
– Det allra, allra viktigaste – det är ju att tvätta händerna, säger smittskyddssjuksköterska Kirsti Lindström vid Region Blekinge, till Sveriges Radio
Och det är speciellt vid ett återkommande tillfälle som det är extra viktigt att tvätta sig.
– Tvätta händerna när man kommer hem, betonar hon.
Och det är inte tvätt med riktigt varmt vatten som är lösningen.
Det är inte ens tvätt med handsprit som är bästa sättet. Istället är det något väldigt vanligt som är bästa knepet för att undvika vinterkräksjukan.
– Tvål och vatten, säger Kirsti Lindström.
Hon får medhåll av epidemiolog Elise Ydring, Folkhälsomyndigheten
– Genom att tvätta händerna med tvål och vatten minskas risken för att smittan sprids vidare och att man själv insjuknar, säger hon.
Tre knep till
Generellt sett sträcker sig säsongen för vinterkräksjuka från november till april.
Andra bra sätt att motverka smitta är följande:
- Undvik trängsel
- Vad försiktig med att ta i allmänna ytor
- Undvik tyghandduk – välj pappersstycke istället
Fakta: Vinterkräksjukan
- Orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller genom kräkningar.
- Virus kan överleva länge i miljön och smitta från t ex textilier.
- Inkubationstiden är 12–48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
- Viruset kan spridas via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk och via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: T. Barbhuiya
Text: Redaktionen