VINDKRAFT: Två förslag ska få kommuner att satsa på vindkraft
2022 12 18
Andelen vindkraftverk som stoppas har ökat kraftigt i Sverige. Men trenden kan vända.
Det hoppas Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C) som hoppas att två konkreta förändringar ska få utvecklingen att vända.
Lokalbefolkningen ska få stöd
Han menar att det handlar om ekonomiska styrmedel som ger stöd till lokalbefolkningen som berörs.
– Det måste komma fram ersättningar till de närboende, säger centerpartisten.
Han vill även se att de kommuner som säger ja till vindkraft får en tydlig finansiell morot.
– Och det måste komma fram ersättningar till de kommuner som accepterar vindkraft. Pengarna som kommer in från en vindkraftsproduktion måste hamna lokalt, säger han till Sveriges Radio.
Minskat från 57 till 22 %
Satsningarna på vindkraft i Sverige har drabbats av stora hinder de senaste åren.
– Under 2021 beviljades 121 verk tillstånd i första instans, medan 454 verk fick nej. Det betyder att endast 22 procent av verken fick tillstånd 2021, rapporterar Tidningen Energi.
Tidningen presenterar utvecklingen av andelen vindkraftverk som fått tillstånd i ansökningar som beslutats de senaste åren:
Årtal Andel ja
2016 57 %
2017 51 %
2018 45 %
2019 46 %
2020 39 %
2021 22 %
Renar och artskydd
– Det blir allt svårare att bygga ut vindkraften i Sverige. Ett problem är att många kommuner lägger in sitt veto, inte sällan pressade av den lokala opinionen, uppger SR Kalmar.
Av de 454 vindkraftverken som inte fick tillstånd under 2021 stoppades 170 verk av det kommunala vetot innan miljöprövningen kunde färdigställas. Av de 284 vindkraftverk som kom vidare till miljöprövningen stoppades 139 verk av rennäring och 67 av artskydd/naturvård, enligt Tidningen Energi.
Pengar jätteviktigt
Den förra regeringen tillsatte en utredning om stärkta incitament för utbyggd vindkraft som handlar om att kompensera de som påverkas av vindkraftutbyggnad och att skapa morötter för kommunerna att satsa på vindkraft.
– Det tror jag är jätteviktigt. Pengarna som kommer in från en vindkraftsproduktion måste hamna lokalt, säger Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C).
– I dag så vet vi till exempel att fastighetsskatten hamnar i Stockholm från de här. Varför ska skatten hamna i Stockholm när det produceras i Mönsterås kommun.
– Och det är våra medborgare som tar eventuella nackdelar, säger han till SR.
Foto: T. Reuabourg
Text: Redaktionen