Villor ska kunna byggas utan bygglov – men bara om de ser ut så här

2024 09 20

Sverigedemokraterna och regeringen är överens om att gå fram med det så kallade “Sverigehuset”.

Termen avser en kategori av villor som ska få lov att byggas – utan att man nödvändigtvis behöver beviljas bygglov.

Se en exempelbild längre ned i artikeln.

Förslaget togs fram av SD redan i valrörelsen 2022 och är nu alltså på väg att aktualiseras.

Sverigehuset är ett nytt typgodkänt småhus i traditionell svensk stil. Syftet med Sverigehuset är att reformera bostadsbyggandet i landet och att motverka bostadsbrist, brottslighet och otrygghet, framhåller partiet i ett pressmeddelande.

Rött hus med vita knutar

“Sverigehuset” beskrivs som en klassisk röd trävilla med vita knutar.

Enligt Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, skulle det underlätta för många – enligt SD-politikern vill nästan alla bo i hus.

Inte hundra procent då kanske, men de flesta vill ändå göra det. Och de flesta vill inte bo i en lite för trång lägenhet med högljudda grannar, utan man vill ha sitt eget lilla hus och en liten tomt, säger Sjöstedt till GP.

Fritt från bygglov

Nu har alltså Boverket fått uppdraget att ta fram förslag på hur typgodkännande av småhus kan genomföras.

En viktig del är också att undersöka förutsättningarna för “Sverigehuset”, med vissa begränsningar, ska kunna bygglovsbefrias.

Lösningen ligger i linje med samarbetspartiernas gemensamma vilja att främja och underlätta framväxten av trivsamma, egenägda bostäder som människor vill ha, framhåller Oscar Sjöstedt tillsammans med Mikael Eskilandersson (SD), civilpolitisk talesperson, i en debattartikel i Expressen.

"Vackert och trivsamt"

SD understryker att det är “fundamentalt viktigt för alla i vårt samhälle att vara trygga i sina egna hem och bostadsområden”.

– Människor ska ha bostäder där det är vackert, trivsamt och skönt att vara och där alla kan vistas utan oro i närområdet, framhåller partiet.

Organisationen Villaägarnas Riksförbundet har välkomnat beskedet.

– Vi hoppas såklart att det kan bli lika fina hus som på bilderna. Gärna med snickarglädje och egen täppa, för vi vet ju att det är så folk vill bo, säger Jonathan Lindgren som är samhällspolitisk expert på förbundet till SvD.

Exempelbilder på hur ett "Sverigehus" skulle kunna se ut:

Du kan se SD:s egen exempelbild genom att klicka här.

Foto: J. Woodhead resp J. Taubitz resp M. Styrman resp D. Diemer

Text: Redaktionen


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – här är nya siffran

2025 04 01

Förhandlingsparterna är nu överens.

Det blir en löneökning på 6,4 procent. 

Ett tvåårigt avtal står nu klart mellan fack och arbetsgivare inom industrin, vilket väntas sätta normen för miljoner anställda även för resten av arbetsmarknaden.

Industriarbetsgivarna bekräftar beskedet natten till tisdagen.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Riktmärke för hela arbetsmarknaden

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

Följden blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få ny lön, och överenskommelsen inom industrin väntas alltså sätta nivån även för resten av landets arbetare.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarade Svenskt Näringsliv när förhandlingarna inleddes i januari.

Från och med idag

Fackföreningen Grafiska Företagen är en av aktörerna som bekräftar förändringen.

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden, skriver facket.

De nya avtalen löper från 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

"Stabilitet"

Enligt arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innebär det tvååriga avtalet på 6,4 procent en viss nedväxling.

Man menar att en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen.

– Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag, skriver organisationen i en kommentar.

Foto:

Text: Redaktionen


Raseri mot hög avgift för bilister – går från 10 till 500 kronor

2025 04 01

Bilister riskerar att drabbas av “unikt höga” påminnelseavgifter.

Det flaggar Riksförbundet M Sverige för på tisdagen.

Branschorganisationen syftar på vad som händer för den som missar att betala trängselavgiften för infart i Göteborg eller Stockholm.

– En räkning som till en början kan vara på mindre än tio kronor får 500 kronor i påslag, framhåller M Sverige.

"Brukar inte uppskattas"

Enligt förbundet är den “på tok för höga” påminnelseavgiften enbart möjlig eftersom ett riksdagsbeslut ligger bakom. Det finns ingen annan aktör som kan ta ut så höga påminnelseavgifter på belopp i den storleken.

– Politikerna borde se till det större sammanhanget. Företag som överraskar med drakoniska påminnelse- och fakturaavgifter brukar inte uppskattas, varken av konsumenterna eller politiker, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på Riksförbundet M Sverige, i ett uttalande.

Drar in 200 miljoner per år

Det var efter ett beslut 2009 som avgiften höjdes till 500 kronor.

Och räkningarna är en viktig inkomstkälla till infrastrukturbudgeten. Enligt M Sverige handlar det om hisnande 200 miljoner kronor per år enbart från påminnelseavgifterna.

Men förbundet understryker att infrastrukturens finanser inte kan byggas på att “människor gör fel”.

Vad händer om alla plötsligt betalar in fakturorna från trängselskatten i tid? Det vore pinsamt om det leder till att infrastrukturprojekt stannar av, säger Jacob Sidenvall. 

"Eget ansvar"

Transportstyrelsen understryker att det är bilistens eget ansvar att betala i tid.

Beloppet ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast det datum som anges på avin. Det är du som är fordonsägare som ansvarar för att skatten betalas i tid och med rätt betalningsreferens, även om du inte har fått en av, framhåller myndigheten.

Men enligt M Sverige är påminnelseavgiften “helt oproportionerlig" till fakturans ordinarie belopp. 

Dessutom syns en kraftig ökning av avgifter för utländska fordon, vilket innebär att många som besöker städerna sällan också drabbas.

Det är viktigt att systemet uppfattas som legitimt, men i nuläget sticker denna avgift ut väldigt mycket både ifrån andra påminnelseavgifter och från månadsavin för den som bara är inne i stan någon gång per månad, säger Jacob Sidenvall.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen