”Vill ta era barn om de inte pratar perfekt svenska”

2022 09 08

Det var i ett tal i Skäggetorp i Linköping för två veckor sedan som V-riksdagsledamoten Linda Snecker kom med påståendet om att Liberalerna vill ta hand om unga barn som inte pratar perfekt svenska.

– Hon utnyttjar en misstro mot myndigheter för att öka sitt eget förtroende, säger Jan Jönsson, liberalt socialborgarråd i Stockholms stad, till Aftonbladet.

Fruktansvärd rasism

I talet underströk Snecker att årets valrörelse präglats av en fruktansvärd rasism och att många partier inte drar sig för att ge islam skulden för alla problem som finns i dagens Sverige.

Snecker, med en filosofie magister-examen i statsvetenskap från Linköpings universitet i bagaget, kritiserade flera av högerpartiernas utspel under årets valrörelse. Allra mest kritisk var hon mot L:s förslag att låta 2,5-åriga barn språktestas.

– Man vill tvångsomhänderta era tvååringar om de inte pratar perfekt svenska, säger hon bland annat under talet.

"Häpnadsväckande"

En liberal politiker som reagerat kraftfullt på påståendet är alltså Jan Jönsson:

– Det är häpnadsväckande. Tyvärr underblåser det bara den oro och misstro gentemot myndigheter som redan finns i utsatta områden gentemot socialtjänsten och andra myndigheter, säger han till Aftonbladet. 

"Hårdare batonger"

Enligt socialborgarrådet har L-förslaget medvetet tolkats fel enbart för att Snecker och politiska motståndare ska skaffa sig pluspoäng i valrörelsen.

Linda Snecker har gjort sig känd för sina rättframma uttalanden. I en tweet skriver hon:

– Tänk den dagen då högerpartier inte ropar efter polis med mer muskler, hårdare batonger utan istället med fokus på brottsförebyggande arbete.

Foto: Vänsterpartiet 

Text: Redaktionen