Vill ha ett brett och nära samarbete med SD

2021 06 14

Kristdemokraterna vill samarbeta nära med SD om allt från migrationen och äldreomsorgen till sjukvården och jobben.

Det framgår när partiledare Ebba Busch i dag redogör för vad hon hoppas ska inträffa efter valet 2022.

– Den modell jag tror allra mest på är att vi förhandlar en budgetkärna med stora frågor som migration, sjukvård, äldreomsorg och avgörande reformer för att bryta långtidsarbetslöshet, säger Ebba (KD) till GP idag.

ANALYS

KD och Moderaterna har kommit långt i sina interna förberedelser kring vilka upplägg som kan bli aktuella om M-KD-SD-L-sidan vinner valet och får 50,1 % av rösterna och framförallt av mandaten i samband med valet 2022.

För KD och Moderaterna är det självklart att samarbeta med SD och då de tre partierna har en likvärdig politik inom de allra flesta politikområdena så lär det inte bli särskilt svårt för partierna att enas om en budget.

I ett läge där Liberalerna eventuellt ingår så lär Liberalerna få acceptera en mycket stramare migrationspolitik oavsett vad L själva anser då det är SD:s stora hjärtefråga och sannolikt ett absolut krav för att SD ska stödja en M-KD-regering. Moderaterna håller dock med SD om migrationspolitiken i det stora hela varför inte heller den frågan lär bli nämnvärt problematisk.

SD:s eventuella krav på ökade ersättningsnivåer till de som står utanför arbetsmarknaden är istället den stora utmaningen partierna emellan och det är ett område där istället SD lär få ge med sig då en av Moderaternas stora hjärtefrågor är ökade incitament till arbete.

Precis som det nuvarande S-MP-C-L-styret så får även ett M-KD-SD-L-styre ge och ta partierna emellan för att kunna bilda ett styrande regeringsunderlag.

Foto: Kristdemokraterna

[yop_poll id="192"]