Vill att Magdalena Andersson (S) talar klarspråk om Ryssland och Ukraina

2022 02 23

– Det är viktigt att man talar klartext, säger Moderaternas partiledare gällande Magdalena Anderssons (S) språkbruk om Ukraina.

Frågeställningen har aktualiserats sedan statsministern valt att inte använda ordet invasion rapporterar Sveriges Radio.

Fick flera frågor

– Jag har lite svårt med att se någon poäng med att inte säga precis som det är i den här situationen, säger moderatledaren Ulf Kristersson till P1 Morgon.

Han fick flera frågor i radiointervjun om statsministerns omtalade presskonferens i går.

Ingen tvekan om den saken

– Det är en fortsatt invasion. Det är ännu inte en fullskalig invasion Men de fortsätter det de påbörjat tidigare och de förbereder sig alldeles uppenbart för att göra ytterligare invasion av landet så det är ingen tvekan om den saken, säger Ulf Kristersson (M).

Statsministerns ordval

Sveriges Radio klargjorde i radiosändningen hur statsminister Magdalena Andersson (S) uttryckt sig under presskonferensen.

– När statsministern talade igår talade hon om aggression och tydliga kränkningar av folkrätten men använde då inte ordet invasion, uppger Sveriges Radio.

Vet inte om hon hade avsikt

– Jag förstår det faktiskt inte riktigt. Jag vet inte om det fanns någon avsikt att inte vilja säga som det är. Jag tror att hela världen ser att det är här en invasion. I princip en pågående invasion, säger moderatledaren.

– Det är viktigt att man talar klartext. Det är viktigare än exakt vilket ord man använder, menar Ulf Kristersson (M).

Viktigt att inte förminska

– Det är klart att går man in i ett annat land med fientliga avsikter då är det en invasion. Mig spelar det mindre roll vad man säger.

– Det är viktigt att vi inte ändå försöker förminska eller använda uttryck som ger intryck av att inte ta det på det allvar som jag tycker man ska ta det på, säger Ulf Kristersson (M).

Foto: Moderaterna resp. Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen