Viktiga råd till kattägare – smittspridning ökar

2024 04 01

Just nu ökar spridningen av en smitta som drabbar katter och även kan föras över till människor.

Vårvintern är en tid då många katter gärna är ute och utforskar omgivningen.

Men det är också en tid då spridningen av en vanlig smitta tenderar att öka bland just katter.

Det handlar om tarmbakterien salmonella.

På senare tid har det till länsstyrelsen i Kronoberg kommit in allt fler rapporter om katter som har smittats, rapporterar SR.

Liknande rapporter har kommit från andra delar av landet under de senaste veckorna.

”Kommit väldigt plötsligt”

I Kronoberg har det inkommit sju rapporter de senaste veckorna, men mörkertalet tros vara stort, uppger radiokanalen.

Tidigare under vårvintern har det kommit liknande larm från bland annat Västernorrlands län.

– Den här vintern har det kommit väldigt plötsligt och ganska många fall, sade veterinären Viktoria Beumler till SVT angående det larmet.

– Att antalet katter som smittas av salmonella i Västernorrland har ökat tror jag kan bero på flyttfåglar som stannar i just den här delen av landet, tillade hon.

”Håll gärna din katt inomhus”

Spridningen av salmonella bland katter brukar öka just under vårvintern.

Ofta smittas katter genom kontakt med just småfåglar och fågelbord.

Även i Falun kommun gick man ut med en varning om ökad smittrisk för två veckor sedan.

– Håll gärna din katt inomhus de närmaste veckorna eller se till att den inte kan nå fågelbord eller liknande när den är utomhus, sade miljöinspektör Eva-Karin Bergquist på kommunens hemsida.

I många kan katterna tillfriskna på egen hand.

Men det kan också hända att de behöver veterinärvård.

Sköt din handhygien

De symptom som man som kattägare ska hålla utkik efter är bland annat minskad aptit samt feber och diarré.

Värt att veta är också att katterna kan föra vidare smittan till människor.

Ett viktigt råd till kattägare är därför att vara noga med handhygienen.

Man kan till exempel använda sig av engångshandskar när man tar hand om sin katt, samt tvätta händerna efteråt, för att minska risken att själv bli smittad.

Foto: A Ferreira

Text: Redaktionen


Smittoutbrott i halva landet – livsmedel på Ica bär skulden

2025 09 17

Sverige har drabbats av ett större bakterieutbrott.

Det uppger Folkhälsomyndigheten i ett uttalande.

Enligt myndigheten handlar det om ett större utbrott av magsjukdomen salmonella, som började på ett äldreboende i Katrineholm. Hela 50 personer insjuknade på äldreboendet – två av dem avled.

Nu kopplas 48 fall i elva regioner till samma salmonellautbrott.

– Genetiska jämförelser har visat att det är samma variant av salmonella som har orsakat alla sjukdomsfallen, uppger Folkhälsomyndigheten.

Livsmedel på Ica och Willys

Varianten tros ha spridit sig från en äggproducent som återkallade flera ägg i slutet av augusti. Äggen såldes bland annat hos stora aktörer som Ica, Lidl, Willys, City Gross och Hemköp.

Stor insats

Folkhälsomyndigheten samarbetar med flera myndigheter för att kartlägga smittoutbrottet.

– Folkhälsomyndigheten samverkar med regionala smittskyddsenheter, länsstyrelser, kommuner, Jordbruksverket, Statens veterinärmedicinska anstalt och Livsmedelsverket i utredningen av utbrottet, framhåller myndigheten.

Uppmanar: Så ska ägg tillagas  

Salmonella kan orsaka magsjuka. Bakterien trivs bäst i tarmen hos människor och djur, men den överlever bra i andra miljöer också.

Främst sprids salmonella via mat som är förorenad eller som inte har hettats upp ordentligt.

När det gäller ägg dör bakterien om äggen är tillräcklig upphettade.

–  Salmonella dör när äggulan blir trögflytande och krämig. En äggula som är fast, krämig men inte rinnig har med god marginal upphettats tillräckligt för att salmonella ska dö. Detta gäller både stekt och kokt ägg, säger biträdande statsepidemiolog Stephan Stenmark.

LÄS MER: Scania slår larm – en tredjedel kan slås ut

Farlig för riskgrupper

Salmonella är inte en farlig sjukdom för majoriteten av befolkningen. Men sjukdomen kan vara farlig för små barn, äldre och personer med nedsatt immunförsvar.

LÄS MER: City Gross och Stora Coop sågas

Foto: 

Text: Redaktionen


Willysbutiker har fått nog – ny regel för alla kunder

2025 09 17

Stölder fortsätter att skaka svensk handel.

Enligt branschorganisationen Svensk Handels Trygghetsbarometer utsattes 39 procent av landets butiker för stöld eller ringa stöld under varje vecka 2024. En ökning med tre procentenheter jämfört med 2023, då 36 procent av butikerna svarade ja på samma fråga.

Nu agerar flera Willysbutiker i Örebro län.

Butikerna inför en ny regel för alla kunder. Hädanefter behöver alla scanna sitt kvitto för att komma ut från butiken, inklusive kunder som handlar i den fysiska kassan.

Åtgärden ska försvåra för tjuvar, berättar Janne Hjerpe som är butikschef på Willys i Baronbackarna.

– Det finns folk som passerar kassan utan att betala. Det här stoppar dem – du måste ha ett kvitto med dig för att komma ut, säger han till P4 Örebro.

Ska slå mot professionella tjuvar

Enligt Hjerpe riktar sig åtgärden mot så kallade ”proffstjuvar”.

– Det kommer inte hjälpa mot en vanlig kund som stoppar något i fickan, men har kvitto i alla fall. Det här riktar sig mot folk som fyller en kasse med kött, smör eller fryslax och annat som går att sälja på andrahandsmarknaden.

De professionella stöldligorna är ett stort problem för svenska matbutiker. Enligt Janne Hjerpe försvinner 11 miljarder kronor årligen från butikerna på grund av stölderna.

LÄS MER: Lidl går ut med viktigt meddelande till kunder

Coop har ändrat system

Willys är inte den enda kedjan som agerar mot matstölderna.

Coop Nord har tidigare stoppat betalningsmetoden Scan & Pay i koncernens 85 butiker i Jämtland, Västernorrland och Västerbotten.

Beslutet har fattats eftersom flera stölder kopplas till betalsättet.

Scan & Pay låter kunderna scanna sina varor direkt med Coop-appen i mobilen. Betalningen görs sedan via Swish, kontokort, Matkonto eller Apple Pay.

Flera Ica-butiker har också tvingats vidta kraftfulla åtgärder.

LÄS MER HÄR: Ica-butik tvingas till nödåtgärder 

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen