– Vi är redo att försvara Sverige

2022 02 02

Försvarsminister Peter Hultqvist klargör för Tysklands ledande nyhetskanal att Sverige står redo med anledning av Rysslands tilltagande aggression.

Det finns ett betydande internationellt intresse för hur Sverige – som har en geostrategisk nyckelroll i norra Europa – agerar i samband med den dramatiska utvecklingen mellan diktaturen Ryssland och Ukraina som fått storpolitiska följdeffekter i såväl Europa som USA.

Tysklands motsvarighet till BBC News

Den tyska TV-kanalen Deutsche Welle, DW, ger en intressant bild av hur omvärlden kan uppfatta Sveriges försvarspolitik de senaste årtiondena och vikten av att ha herraväldet över Gotland. Kanalen är Tysklands motsvarighet till BBC News och utgör tillsammans med CNN, BBC och Al Jazeera en av världens främsta TV-nyhetskanaler.

Aggressiv diktator

TV-kanalen ger denna vecka sina tittare ett djupgående inslag om Sveriges försvar och Sveriges syn på den stegrande aggressionen från Rysslands diktator Vladimir Putin.

Gotland – geostrategisk pärla

Deutsche Wella tydliggör hur viktigt Gotland är i sammanhanget.

– Det har alltid funnits goda skäl att utöva försvar av denna geostrategiska pärla – om man tar Gotland i Östersjön så får man kontroll över luftrummet och access via havet till Estland, Lettland och Litauen, liksom Finland, konstaterar Deutsche Welle.

Väst avskräckte inte

– Under kalla kriget bedömde Sveriges regering att relationen med Moskva var så stabil att man totalt avväpnade ön. År 2005 fanns det ingen permanent militär där längre. Tre år senare gick Ryssland till attack mot Georgien men Västs reaktion var alltför avslagen för att avskräcka, rapporterar Deutsche Welle som talat med Niklas Granholm vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI.

Sverige & Co snoozade vidare

– Alarmklockorna gick igång men vi tryckte på snooze och sov vidare, säger FOI:s representant till DW.

Det var först 2016, två år efter att Moskva olagligt annekterade en av Ukrainas 27 regioner, Krim, som Sverige åter sände trupper och stridsvagnar tillbaka till Gotland, fastslår DW.

Ryska krigsfartyg

– Att Ryssland var berett att använda militärt tvång mot sina mindre grannar – det ledde till att bedömningen förändrades här, säger Niklas Granholm.

DW rapporterar att Sveriges ändrade inställning har förstärkts ytterligare i takt med att Ryssland sänt trupper till Ukrainas gräns och även sänt krigsfartyg till Östersjön.

Attack mot Sverige möjligt

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist klargör att en attack mot Sverige inte kan uteslutas, slår DW fast.

– Du har 100 000 soldater runt Ukraina. Du har omedelbar full militär access för ryssarna till Belarus. Vi har en historia av hybridattacker mot Litauen och Polen och vi har ett brutalt språk från Kreml, säger Peter Hultqvist till DW.

Redo att försvara Sverige

– Det har en verklig påverkan på den totala säkerhetssituationen. Vad vi vill göra nu är att vara mycket tydliga med att vi är redo att försvara Sverige. Och därför gör vi också det vi gör på Gotland, säger försvarsministern i skenet av Sveriges upprustning av försvaret och den höjda beredskapen på Gotland.

Moderaternas besked

DW rapporterar även till sina TV-tittare att Socialdemokraterna inte vill gå med i Nato medan Moderaterna vill gå med i Nato.

– Vi kan hoppas, vi kan anta, vi kan önska – att vi får stöd från Nato. Men vi kan inte veta förrän vi har gått med i Alliansen, säger Sveriges riksdags försvarsutskotts ordförande På Jonsson (M) till den tyska TV-kanalen.

Allvarligt försämrats

– Att ha försvarssamarbete är något helt annat än att vara medlem. Det är avgörande för Sverige på grund av att vår omvärldssäkerhet har allvarligt försämrats de senaste åren, säger Jonsson.

Om Putin agerar

DW avslutar reportaget med Niklas Granholm vid Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, som bedömer vad som kommer att ske i Sverige om Putin gör hastiga rörelser i Östersjön.

– Jag tror att vi skulle ansöka väldigt snabbt [om Natomedlemskap] för då har du ett helt annat läge och någon form av pro-Nato-koalition skulle formas mycket snabbt.

Foto: Emy Åklundh, Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Glädjebesked för Trump – stor framgång närmar sig

2025 06 29

Donald Trump uppges nu vara ett steg närmare en stor framgång.

Sedan Donald Trump tog över efter Joe Biden har han haft mycket att stå i.

Utöver krigen i Ukraina och Gaza har Trump även haft en rad inrikespolitiska saker att hantera – bland annat ekonomin och invandringen.

Nu kommer glädjande uppgifter för den amerikanska presidenten – en av hans främsta inrikespolitiska prioriteringar är ett steg närmare att bli verklighet.

Det rapporterar Reuters.

Är redo

Republikanerna i den amerikanska senaten menar nu att de är redo att rösta om president Donald Trumps omfattande skattesänkning- och utgiftsförslag, “The big beautiful bill”.

Trump har under en tid försökt övertyga de osäkra republikanerna om att rösta på lagförslaget.

Flera republikanska senatorer som tidigare hade uttryckt tvekan om att rösta för lagförslaget säger nu att deras oro har lugnats och att de är redo att rösta för att gå vidare med förslaget.

Demokraterna emot

Demokraterna motsätter sig lagförslaget och uppger att de inkluderade skattesänkningarna oproportionerligt skulle gynna de rika på bekostnad av sociala program som amerikaner med lägre inkomst förlitar sig på.

– Det är svårt att tro att republikanska senatorer – mitt i natten – gjorde lagförslaget ännu värre än deras ursprungliga hemska förslag, säger demokrattoppen Chuck Schumer.

– Detta lagförslag utplånar praktiskt taget all vind- och solkraft. Vi måste kämpa mot det.

De republikanska senatorerna Josh Hawley från Missouri och Susan Collins från Maine, som hade motsatt sig oro över skatteändringar som skulle kunna skada sjukhus på landsbygden, säger nu att de är redo att gå vidare.

“Är dags”

Donald Trump har under en tid försökt få igenom förslaget.

Direkt efter att Israel och Iran slutat bomba varandra skrev han så här på Truth Social:

– Nu när vi har skapat FRED utomlands måste vi avsluta jobbet här hemma genom att anta ”THE GREAT, BIG, BEAUTIFUL BILL” och få lagförslaget till mitt skrivbord ASAP.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen


Tyskland har skickat upp stridsflyg

2025 06 29

Tyskland har skickat upp stridsflyg för att avvisa ett ryskt plan.

Olika ryska stridsflygplan och spionplan cirkulerar ofta kring Natoområden.

Med jämna mellanrum skickar länder som Sverige och Finland upp stridsflyg för att avvisa eller möta de ryska planen.

Nu kommer besked om att Tyskland har skickat upp två stridsflygplan för att avvisa ett ryskt spionplan som rörde sig över Östersjön.

Det rapporterar Newsweek.

Har skickat upp plan

Det handlar om det ryska spaningsplanet Ilyushin Il-20M som flög över området med transpondern avstängd och utan färdplan innan det tyska flygvapnet satte in sina stridsflyg.

Det var på väg mot internationellt luftrum nära Polen och Tyskland men upptäcktes av Natos radar som larmade Tysklands militär, Bundeswehr, som skickade upp två Eurofighter-plan från flygbasen Laage nära Rostock.

Visuell kontakt

Eurofighter-planen etablerade visuell kontakt med det ryska planet utanför den tyska kusten innan de ändrade kurs norrut utanför ön Usedom och därmed förblev i internationellt luftrum.

De tyska Eurofighter-planen återvände därefter till basen i en incident som kommer bara några veckor efter att brittiska stridsflygplan baserade i Polen avvisat två ryska spaningsplan.

Läs mer: Flera ryska helikoptrar totalförstörda

Det är Eurofighter

Eurofighter är ett ensitsigt multiroll-stridsflygplan. 

Det kan användas i både luftförsvar och luftangrepp.

– Det tyska flygvapnets totalt 138 Eurofighters utgör ryggraden i den tyska stridsflygplansflottan, förklarar Bundeswehr.

– De är ett centralt element för att säkerställa flygvapnets framtida bidrag till den nödvändiga kapacitetsprofilen för de väpnade styrkorna och till de tillhörande alliansåtagandena.

“I nära samarbete”

Det multifunktionella stridsflygplanet drivs av två EJ200-motorer som tillverkas av Eurojet-konsortiet.

– Tack vare sin förmåga att genomföra nätverksbaserade operationer kan Eurofighter användas i nära samarbete med såväl tyska flyg-, land- och sjöstridskrafter som med militära allianspartners, fortsätter Bundeswehr.

Foto: Bundeswehr

Text: Redaktionen