VETERINÄR: Det här måste hundägare tänka på i regn

2023 08 10

Den blöta sommaren påverkar även våra husdjur.

Under juni månad var det många som påkallade hundägares uppmärksamhet för hur man ska göra med sina djur när temperaturerna stiger.

Att dämpa den fysiska aktiviteten i värmen genom att istället gå promenader tidiga morgnar och sena kvällar var två sådana exempel.

Men med tanke på hur regnigt det varit i juli – och inte minst under ovädret Hans i början av augusti – behöver hundägare istället ta hänsyn till andra omständigheter.

"Två ledord"

När det är blött och regnigt måste man ha extra koll på djurens tassar, menar veterinären Morgan Wiberg.

– Det är viktigt att hålla tassar rena och torra, det är två ledord som jag brukar använda. Att man tittar i tassarna, att man ser till att det inte är för blött för det är inte bra för huden mellan tårna och det är lätt att det blir sårskador, säger han till P4 Skaraborg.

"Kan ofta bli problem"

Enligt Morgan Wiberg är det viktigt att hantera tassarna efter varje promenad när det är blött ute. Detta eftersom huden blir för mjuk, och extra viktigt är det när hundar har mycket päls mellan tårna.

Man bör även göra vad man kan för att hålla tassarna torra inför natten.

– Föna tassarna, i alla fall på kvällen inför nattvilan så det är ordentligt torrt för långvarig väta på hud och i pälsen, i synnerhet tassarna, kan ofta bli ett problem.

Känsliga för regn

Hundar är individer och är olika känsliga för regn.

Det gäller inte bara i fråga om hur utsatta tassarna är – utan även inställningen till att vilja gå ut i regn överhuvudtaget.

Enligt en undersökning som ManyPets moderbolag Bought By Many gjorde 2019 uppgav 29 procent av hundägarna att deras hundar inte gillar att vara ute i regnet, skriver försäkringsbolaget på sin hemsida.

Starka intryck

ManyPets betonar att hundars sinnen är starkare än människans, och det innebär att lukter och ljud i regn kan ge starkare intryck för djuren än vad det gör för oss.

– Detta kan göra att en promenad i regnet blir för mycket för dem – ljudet av regn som slår mot marken och andra ytor kan göra hundar nervösa och till och med orsaka öronvärk, framhåller försäkringsbolaget vidare.

Foto: L. Co

Text: Redaktionen