Västvärlden har tröttnat på Natoland – men inte på Ungern och Turkiet

2023 11 17

En av Natos och EU:s yngsta medlemmar tycks inte släppa greppet helt om Ryssland.

Turkiet och Ungern pekas ofta ut som de mest ryssvänliga länderna i Nato.

Båda ländernas ledare, Viktor Orbán och Recep Tayyip Erdoğan, samarbetar ekonomiskt med Ryssland och ställer upp på bilder där de skakar hand med den brutala diktatorn Vladimir Putin.

Men det är ett annat medlemsland vars ryssvänliga beteende nu hamnar i fokus för västvärldens irritation.

"Krigar mot Nato"

Våren 2004 gick Bulgarien med i Nato.

En försvarsallians som Ryssland mer eller mindre förklarat krig mot.

– Händelserna i Ukraina är inte en sammandrabbning mellan Moskva och Kyiv - det här är en militär konfrontation mellan Ryssland och Nato, har exempelvis Rysslands säkerhetsrådssekreterare Nikolai Patrushev sagt enligt Reuters.

Europa har tröttnat

Tre år senare, 2007, antogs Bulgarien med fullt medlemskap i EU.

Men trots sina västvänliga allianser vacklar landet i hur man ska förhålla sig till Ryssland och i synnerhet landets energiimperium.

Bulgarien ger med ena handen och tar med andra – och nu har Europa börjat tröttna.

Det rapporterar Politico.

Kan inte bestämma sig

Förra månaden slog Bulgarien till mot Ryssland med en ny avgift på gasexport till EU.

Det var ett försök av landets nya reformistiska administration att närma sig väst igen.

Men åtgärden har inte tagits emot väl av Bulgariens grannar, till exempel Serbien och Ungern, och landets egen proryska president Rumen Radev har begärt att högsta domstolen ska se över den ens är laglig.

Osäkert om landet menar allvar

Experter pekar på att det är omöjligt att säga om den bulgariska regeringen genuint försöker sätta Ryssland på plats.

De pekar på flera motsägelser, bland annat att Bulgarien tidigare i år slöt ett avtal med Turkiet som hjälpte Moskva att ta ett nytt grepp om EU:s energiförsörjning.

– Den bulgariska regeringen försöker sända en tydlig signal till sina allierade att den håller fast vid den euroatlantiska agendan att underminera ryskt inflytande, säger Martin Vladimiriov, senioranalytiker på tankesmedjan Center for the Study of Democracy, till Politico.

Ekonomiska intressen

Analytikern tillägger:

– Men samtidigt försöker den bevara viktiga ekonomiska intressen kopplade till detta ryska inflytande, inte bara inom Bulgarien utan också inom den sydöstra europeiska regionen.

Håller inte med

Bulgarien själva håller inte med om den analysen.

– Vi försöker inte vinna politiska poäng hos någon, säger landets finansminister Asen Vasilev till tidningen.

Ministern menar att den nämnda skatten ska minska Rysslands gasvinster "drastiskt".

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen