VARNINGEN: Staden kan bli nästa Butja

2022 04 20

Staden Izium i östra Ukraina, känd som ”porten till Donbass-regionen”, används som en mellanstation av ryska armén. Ryssland har inlett sin storskaliga offensiv i östra Ukraina och flera attacker mot mål i Donbass-regionen utgår från staden.

Nu väcks farhågor för att Izium kan bli ”nästa Butja”, rapporterar BBC.

Butja, staden utanför Kyiv, ockuperades av ryska styrkor i flera månader. De anklagas för krigsförbrytelser mot civilbefolkningen, inklusive avrättningar och tortyr.

Hundratals döda kroppar hittades i Butja efter att de ryska trupperna retirerade från staden och områden nära Kyiv.

Flest antal ryska soldater

Enligt rapporter är Izium den staden där flest antal ryska soldater befinner sig i nuläget, uppger BBC.

Den strategiskt viktiga staden har ockuperats av Ryssland sedan den 1 april. Den ligger 70 mil nordost om Ukrainas näst största stad Charkiv. Områdena öster om staden kontrolleras av ryska separatister.

Tusentals instängda

Trots flera evakueringsförsök finns det fortfarande upp mot 10 000 till 15 000 civila instängda i staden, uppger ukrainska myndigheter.

– 80 procent av stadens bostadshus har förstörts och tåglinjerna har kapats, säger stadens biträdande borgmästare, enligt BBC.

Enligt nyhetskanalen har människor som flytt staden vittnat om att förhållandena i Izium är på gränsen till en humanitär katastrof.

Lämnas ensamma

– I över en månad har civilbefolkningen inte haft tillgång till humanitär hjälp, elektricitet eller värme, säger chefen för Iziums militäradministration, Stepan Maselsky enligt BBC

Han befinner sig utanför staden, i det västra området som fortfarande kontrolleras av Ukraina. Han berättar att kontakten med civila i staden är obefintlig.

Utegångsförbud och tvångsförflyttning

– Kommunikationen kontrolleras av ryska styrkor. De tillåter inte människor att komma in eller lämna området, berättar Malesky.

Han varnar för att Ryssland deporterar civila till Ryssland.

– Vi har obekräftade uppgifter om tvångsförflyttning till Ryssland. Människor får inte heller röra sig inne i staden.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen