VARNINGEN: Sjukvården kan tvingas välja – svenska eller ukrainska patienter

2022 04 07

Svensk sjukvård kan ställas inför en situation där man behöver prioritera mellan människor som flytt från Ukraina och svenska patienter.

Trycket på sjukvården har varit extremt pressad under åren med pandemin. Många människor har behövt skjuta fram operationer och annan vård på grund av att resurserna har behövt gå till intensivvård av patienter som insjuknat i Covid-19.

Nu kan svenska sjukvårdsregioner stå inför ytterligare en situation där man tvingas till nödvändiga prioriteringar utifrån externa faktorer, uppger Sveriges Radio.

Behöver planera

Enligt Ekot behöver regionerna se över sin sjukvårdsplanering i takt med att människor flyr från bomber och explosioner i Ukraina. Över 20 000 ukrainska flyktingar har hittills välkomnats till Sverige.

– Grundregeln är att ukrainska patienter ska prioriteras på samma sätt som svenska patienter, vilket kan innebära att i vissa fall får svenska patienter stå tillbaka om en ukrainsk patient till exempel har behov av kirurgisk insats, säger Lars Sandman, chef för prioriteringscentrum i Linköping.

Akuta områden

De mest akuta områden inom vården där det väntas tillströmning är just kirurgin.

Även psykiatrin kan komma att behöva rusta för att möta ett nytt ökat behov av vård i samband med ett större flyktingmottagande.

Utmaning för läkare

Lars Sandman varnar för att det kan bli tufft för läkare att förklara för svenska patienter att de kan behöva vänta ytterligare på vård, även efter pandemin.

– Vi ser en väldigt stor solidaritet i Sverige när det gäller Ukraina, kriget och personerna som kommer hit. Men om man känner som patient att man behöver stå tillbaka ytterligare kräver det legitima eller starka skäl för att det ska bli rimligt utifrån etiska principer, säger han till Sveriges Radio.

Krävs ansökan till Migrationsverket

Samtidigt krävs att människorna som kommit från Ukraina lämnat in en ansökan till Migrationsverket för att kunna ta del av svensk sjukvård.

Det har ställt till problem i bland annat Uddevalla, där det spridits falska rykten om att ukrainska flyktingar skulle vara illegala, rapporterar SVT. 

Uppmaningen

Migrationsverket har uppmanat kommuner och privatpersoner att förse flyktingarna med rätt information.

– Vi vill informera alla som har upplåtit boende åt en flykting från Ukraina att registreringen hos Migrationsverket är väldigt viktig, säger Björn Segelod, säkerhetschef på Uddevalla kommun.

Viktigaste frågan för väljarna

Sjukvården är en fortsatt viktig fråga för väljarna i Sverige. 

I en opinionsmätning från DN och Ipsos tidigare i veckan rankades den som allra viktigast av 25 procent av väljarna, vilket placerade frågan på första plats.

Foto: O. Kononenko

Text: Redaktionen