Varningen: Ryssland vill starta krig i annan världsdel
2023 10 13
För exakt 597 dagar sedan inleddes ett nytt krig i Europa.
Rysslands diktator Vladimir Putin beordrade en fullskalig och oprovocerad invasion av grannlandet Ukraina den 24 februari 2022.
Sedan dess har de ukrainska styrkorna stått emot den ryska krigsmaskinen – som hade förväntat sig att operationen skulle vara över på ett par dagar.
Mycket tack vare att västvärlden slutit upp med militärt, ekonomiskt och humanitärt bistånd till Ukraina.
Varnar: "Ryssland vill starta krig"
Den senaste veckan har rubrikerna skiftat från kriget till Ukraina till det som nu pågår i Mellanöstern mellan Israel och palestinska Hamas.
En katastrof som Putin inte är sen med att dra fördel av, varnar Ukrainas president Volodymyr Zelensky.
– Ryssland är intresserade av att starta krig i Mellanöstern, så att en ny källa till smärta och lidande kan undergräva världens sammanhållning, öka oenigheten och motsättningarna och därmed hjälpa Ryssland att förstöra friheten i Europa, säger Zelensky enligt CNN.
Jämför Hamas med Putin
Det var under veckans Natomöte i Bryssel som den ukrainska ledaren var inbjuden att tala.
Zelensky berättar att han ser flera likheter mellan Hamas attack mot Israel och de som hans eget land fått utstå i ett och ett halvt års tid.
– Vi är i kriget, vi förstår vad det innebär att utsättas för en terroristattack.
– Terrorister som Putin, eller som Hamas, försöker hålla fria och demokratiska nationer som gisslan och de vill ha makt över dem som söker frihet. Terroristerna kommer inte att förändras, de måste bara förlora. Och det betyder att vi måste vinna, det kräver tålamod, det kräver stadigt och kontinuerligt stöd.
Rysslandsexperten tveksam
Analytikern Hanna Notte, Eurasienchef vid James Martin Center for Nonprofileration Studies och expert på både Rysslands utrikes- och säkerhetspolitik samt Mellanöstern, bekräftar att Ryssland har långvariga vänskapsband med både Hamas och Iran.
Men hon delar inte uppfattningen att Putin direkt skulle tjäna på Israelkriget.
Tvärtom skulle det kunna bli komplicerat då Ryssland har tajta diplomatiska relationer även med Israel.
Särskilt krångligt skulle det bli om kriget sprider sig till intilliggande länder, menar Hanna Notte.
– Jag är inte säker på att Ryssland skulle glädjas åt ett Iran-Israel-krig som skulle sluka Libanon och förmodligen Syrien, framhåller hon enligt Sky News.
– Ryssland har marin- och flygbaser i Syrien som tillåter dem att projicera makt i Mellanöstern och Nordafrika. Om det var ett större krig i regionen skulle Ryssland inte ha kapacitet eller bandbredd att hantera det. Och Moskva behöver inte den typen av krig.
Foto: President of Russia Office
Text: Redaktionen