VARNINGEN: Populära köttbullar kan göra dig sjuk
2025 10 04
En expert varnar för att man kan bli sjuk av köttbullar.
Köttbullar är en av svenska folkets favoriträtter.
Men om de hanteras på fel sätt kan köttbullar göra dig sjuk, varnar en expert.
Detsamma gäller flera andra populära livsmedel.
Varnar om köttbullar
Efter listeriautbrottet på restaurangen Coco & Carmen i Stockholm går experter ut och varnar för den livsmedelsburna bakterien.
Listeria kan leda till allvarlig sjukdom, och flera populära livsmedel medför en extra risk, rapporterar TV4.
Det gäller bland annat köttbullar.
Många tycker om att äta kalla köttbullar, men om de inte har värmebehandlats igen efter tillagning så kan de utgöra en risk.
– Det är med värme som vi dödar listeriabakterien. Steka om köttbullar och undvika att äta dem kalla är ett exempel, säger Wilhelm Tham, professor i livsmedelsmikrobiologi, till kanalen.
LÄS OCKSÅ: Stor förändring för kortköp - gäller hela Sverige
Var försiktig med vissa produkter
Listeria dör vid upphettning till 72 grader i 15 sekunder, rapporterar kanalen.
Wilhelm Tham menar att man över huvud taget ska vara försiktig med vakuumförpackade produkter som man förvarar i kylskåpet.
– Där kan eventuell listeria förekomma. Den kan öka genom att bakterien kan tillväxa i kyla och i vakuum, säger Tham.
Listeria kan finnas i flera populära livsmedel, exempelvis gravad lax, charkprodukter och opastoriserad ost.
Även Folkhälsomyndigheten har varnat för att vissa livsmedel medför en särskild risk.
– Typiska risklivsmedel är livsmedelsprodukter med längre hållbarhetstider såsom rökt och gravad lax, mögel- och kittostar, färdigrätter och förpackade charkvaror som till exempel smörgåspålägg, enligt Folkhälsomyndigheten.
Drabbar vissa grupper
Sjukdomen drabbar framför allt personer med nedsatt immunförsvar, äldre personer samt gravida kvinnor och/eller nyfödda barn, enligt myndigheten.
– Det är ovanligt att människor får några allvarliga symtom när de blir sjuka, men riskgrupper riskerar att drabbas av allvarlig sjukdom i form av blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation (meningit), uppger Folkhälsomyndigheten.
För att undvika att drabbas är det framför allt viktigt att hantera livsmedel korrekt i hemmiljö.
LÄS OCKSÅ: Larm till bilägare - misstaget kan kosta tusentals kronor
Foto: TaseFoodtime
Text: Redaktionen