Varningen: Invasion enbart ”en tidsfråga”

2023 12 05

Nordkorea varnar för att en “fysisk sammandrabbning och krig” är nära.

Sydkorea kommer att konfronteras med en “total kollaps” om landet vidtar någon som helst fientlig handling.

Varningen  kommer nu från den brutala regimen i Nordkorea, rapporterar Yonhap.

– Den fysiska sammandrabbningen och kriget på den koreanska halvön har blivit en tidsfråga, inte om fråga om det kommer ske, framhåller en nordkoreansk militärkommentator i statlig media, enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån.

Flyttat fram vapen

Hotet kommer efter att Sydkorea förra månaden avbrutit en del av det militära avtal som ämnar att minska spänningarna längs gränsen.

Detta med anledning av att Nordkorea fattat beslut om att skjuta upp en spionsattelit i rymden – och återställt vaktposter och fört fram tunga vapen längs med gränsen till grannlandet.

Bilder på vapenförflyttningen har bekräftats av sydkoreansk media.

– På grund av marionettgruppens förrädades hänsynslösa och oförsiktiga åtgärder för att upphäva det nord-sydliga militära avtalet är den extrema militära konfrontationen lika allvarlig som före avtalet slöts, fortsätter den nordkoreanska kommentatorn.

"En krigsförklaring"

Enligt Nordkorea har diktaturen all rätt i egenskap av “suverän stat” att skjuta upp sin satellit.

– Den amerikanska rymdstyrkan beklagliga fientlighet mot Demokratiska Folkrepubliken Koreas spaningssatellit kan aldrig överses då det enbart är en utmaning mot vår suveränitet, och i klartext, en krigsförklaring mot den, framhåller den statliga rapporteringen enligt The Telegraph.

Men aktionen att gå i mål med satelliten bröt mot FN-resolutioner och försatte både Sydkorea och Japan i en ny situation.

– Det här är en fråga som i hög grad påverkar den nationella säkerheten, sade Japans premiärminister Fumio Kishida inför uppskjutningen, enligt Reuters.

"Fullständig förstörelse"

Diktaturen uttrycker vidare i statlig media att “provokatörerna” som upphävt det militära avtalet mellan Nord- och Sydkorea kommer att få betala ett “högt pris”.

– Alla fientliga handlingar från marionettgruppen mot Nordkorea kommer att leda till den fullständiga förstörelsen av marionettarmén och den totala kollapsen av Sydkorea.

Har fördömts

Sydkorea har inte besvarat grannlandets varningar i en kommentar.

Inför uppskjutningen av satelliten varnade man emellertid för att vidta “nödvändiga militära åtgärder”.

Den nordkoreanska aktionen har också fördömts internationellt.

– Även om syftet är att skjuta upp en satellit är användningen av ballistisk missilteknik ett brott mot en rad resolutioner från FN:s säkerhetsråd, sade Fumio Kishida i november.

Foto: S. Barker

Text: Redaktionen


Sveriges bästa choklad utsedd – oväntad vinnare

2025 04 10

Dyrast choklad innebär nödvändigtvis inte godast choklad.

Den slutsatsen drar Allt om mats testpanel efter ett större test av choklad nyligen.

I testet ingick såväl etablerade produkter som Marabous schweizernöt och helnöt samt “finsmakaren” Lindt med Les Grandes hazelnuts.

Det är dock ingen av dessa chokladjättar som toppar listan.

Oväntad vinnare: "Mest prisvärd"

Istället är det Fin Carré Hazelnut Milk Chocolate från lågpriskedjan Lidl som utses till vinnare av panelen.

Chokladen pekas ut som “den mest prisvärda chokladen” i det blindtest där panelen bedömde doft, utseende, konsistens och smak på 15 olika sorters choklad med hasselnötter.

Lidl jublar efter utmärkelsen.

– Vi är otroligt stolta över testpanelens resultat! säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige, i en kommentar.

– Att vår premiumchoklad med hasselnötter och grädde inte bara är en smakfavorit utan också är den mest prisvärda, bekräftar vårt löfte till våra kunder om att erbjuda högsta kvalitet till bästa pris. Extra glädjande är att den dessutom har den lägsta sockerhalten i testet – en vinnare på alla sätt

Priset avgjorde

Lidlchokladen belönas med betyget 4 av 5. Flera andra sorter, exempelvis Marabous schweizernöt och Tony’s chocolonely, får samma betyg, men priset avgör för Lidls del.

Panelen beskriver chokladkakan som “relativt tjock med tydliga nötter i”.

Andra gillar den starkt och hyllar den krämiga mjölkchokladen, den relativt låga sötman, den lena konsistensen och de fina nötterna, skriver Allt om mat i sitt omdöme.

I testet ingick även choklad från bland annat Biltema, Karl Fazer, Garant, Xtra Coop, Änglamark, Ikea, Dazzley, Ritter Sport och Treatville.

En lyxvara

Choklad är en av de varor som ökat mest i pris på senare tid.

Bara under det senaste året har godiset ökat med nästan 25 procent, enligt nya siffror från oberoende Matpriskollen.

Den som vill köpa en 200 grams chokladkaka från Marabou kan nu behöva betala runt 45 kronor – mer än  dubbelt så mycket som för ett par år sedan.

– Det här är ett hårt slag mot landets hushåll som redan är pressade. Vi såg detta komma, och varnade redan i förra månadsrapporten, sade Ulf Mazur, grundare av Matpriskollen, tidigare i vår.

Choklad har av experter även bedömts kunna bli en lyxvara i framtiden. Godiset listas i flera butiker även som högriskvara när det gäller stölder, uppger SR.

Foto: T. Bykovets

Text: Redaktionen


Rysk kollaps – Kreml erkänner

2025 04 10

Rysslands ekonomi ”hotas” av fallande oljepriser.

Det framhåller chefen för Rysslands centralbank, Elvira Nabiulina, på tisdagsmorgonen.

Nabiulina utfärdar den skarpa varningen i ett tal till ledamöterna i det ryska underhuset, statsduman.

Det sällsynta erkännandet sker samtidigt som oljepriset rasar på världsmarknaden. Efter presidents Trumps besked om ”ömsesidiga tullar” mot världens länder har Brentoljan sjunkit med 14 procent. WTI-oljan har i sin tur noterat en nedgång på 15 procent, rapporterar Reuters.

– Tullkrig, och den här eskaleringen av tullkriget, leder vanligtvis till en nedgång i den globala handeln. Det leder till och med till en nedgång i efterfrågan på våra energiresurser, säger Nabiulina som betonar att centralbanken analyserar raset.

Centralbankschefens varning utfärdas en dag efter att Kreml kallat situationen för ”alarmerande”.

– Vi följer och övervakar den alarmerande situationen noggrant, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov under måndagen.

Jättesmäll för Moskva

Oljeindustrins kollaps är en tung smäll för Ryssland.

Den ryska ekonomin är fortfarande kraftigt beroende av en stark olje- och gasexport.

I dag står Ryssland för över 12 procent av den globala råoljeproduktionen.

Varje svängning på oljemarknaden kan således få stora konsekvenser.

– Priset på olja förblir den mest avgörande faktorn för Rysslands ekonomiska hälsa, och varje prisfall på olja påverkar direkt landets utländska valutaintäkter, inflation och övergripande ekonomiska stabilitet, framhåller Östekonomiska Institutet (SITE) i en färsk rapport.

I samma rapport framgår det att den ryska regimens finansiella reserver, som har använts för att finansiera krigsutgifterna, håller på att ta slut. Enligt forskarna kan reserverna vara uttömda om cirka ett år.

– När dessa reserver är förbrukade kommer centralbanken att utsättas för tryck att sänka sin styrränta, eller till och med börja trycka mer pengar, vilket kan leda till en hög inflation och en försvagad rubel, står det i rapporten.

”Nyckeln till att finansiera kriget”

Orysia Lutsevych, chef för Ukrainaavdelningen vid den brittiska tankesmedjan Chatham House, framhåller att Ryssland är beroende av oljeintäkter för att finansiera krigsinsatsen i Ukraina.

– Hittills har Ryssland, trots sanktioner från EU, lyckats öka inkomsten från oljeexporten. Det har varit en nyckel till att man lyckats finansiera kriget i Ukraina, säger hon till Newsweek.

– Om oljepriset sjunker kommer det innebära ytterligare påfrestningar för den ryska ekonomin. Begränsade inkomster från olja kommer sätta press på hela systemet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen