GISSLANDRAMA VID TJERNOBYL: Strålningsnivåerna ökar kraftigt

2022 02 25

En gisslansituation äger rum vid Tjernobyls kärnkraftverk och strålningsnivåerna uppmäts till 20 gånger högre än vad de brukar vara.

Det visar övervakningsdata från det havererade kärnkraftverket som beslagtogs av ryska trupper under torsdagen, rapporterar BBC.

Ryssland har säkrat anläggningen

Platsen för världens största kärnkraftskatastrof 1986 annekteras numera av Ryssland. Att stora militära fordon och soldater rör sig i området kan förklara de ökade strålningsnivåerna.

Förklaringen

Ökningen orsakades av tunga militärfordon och förflyttning av tung utrustning som rörde om den förorenade jorden i den 4 000 kvadratkilometer stora zonen, som omger anläggningen. Detta har resulterat i att radioaktivt damm lyfts upp i luften, uppger Ukrainas statliga kärnkraftsinspektion, enligt BBC.

Inte kritiskt i nuläget

– Strålningen börjar öka. Det är inte kritiskt för Kyiv i nuläget, men vi övervakar situationen, kommenterar ukrainska inrikesministeriet.

100 kilometer från Kyiv

Den fortsatt radioaktiva platsen för kärnkraftskatastrofen 1986 ligger cirka 100 kilometer från Ukrainas huvudstad Kyiv. Ukrainas grannland Polen ska inte heller ha registrerat någon data som tyder på ökade strålningsnivåer, rapporterar Business Standard.

Militär rörelse oroar

– Förutsatt att det inte sker några ytterligare rörelser bör strålningsnivåerna minska igen de närmsta dagarna, säger Claire Corkhill, kärnmaterialexpert från Sheffield University, till BBC.

Men experten medger att all militär rörelse i området är oroande.

Fungerar inte i en krigszon

– Det är inte en plats där du vill att ammunition flyger runt. De här byggnaderna är designade för att hålla radioaktiva ämnen inneslutna, men de är inte nödvändigtvis bepansrade. De är inte byggda för att fungera i en krigszon, säger hon till BBC.

Presidentens varning

Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj varnade för att den ryska belägringen kan leda till att tragedin från 1986 upprepas.

– Det är en krigsförklaring mot hela Europa, skrev han på sin Twitter.

USA: Personalen hålls som gisslan

Vita husets pressekreterare Jen Psaki uppgav under torsdagskvällen att de ryska ockupanterna håller personalen vid anläggningen som gisslan.

– Vi fördömer det och kräver att de släpps, kommenterade hon.

Foto: R. Chollet

Text: Redaktionen


Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen