GISSLANDRAMA VID TJERNOBYL: Strålningsnivåerna ökar kraftigt

2022 02 25

En gisslansituation äger rum vid Tjernobyls kärnkraftverk och strålningsnivåerna uppmäts till 20 gånger högre än vad de brukar vara.

Det visar övervakningsdata från det havererade kärnkraftverket som beslagtogs av ryska trupper under torsdagen, rapporterar BBC.

Ryssland har säkrat anläggningen

Platsen för världens största kärnkraftskatastrof 1986 annekteras numera av Ryssland. Att stora militära fordon och soldater rör sig i området kan förklara de ökade strålningsnivåerna.

Förklaringen

Ökningen orsakades av tunga militärfordon och förflyttning av tung utrustning som rörde om den förorenade jorden i den 4 000 kvadratkilometer stora zonen, som omger anläggningen. Detta har resulterat i att radioaktivt damm lyfts upp i luften, uppger Ukrainas statliga kärnkraftsinspektion, enligt BBC.

Inte kritiskt i nuläget

– Strålningen börjar öka. Det är inte kritiskt för Kyiv i nuläget, men vi övervakar situationen, kommenterar ukrainska inrikesministeriet.

100 kilometer från Kyiv

Den fortsatt radioaktiva platsen för kärnkraftskatastrofen 1986 ligger cirka 100 kilometer från Ukrainas huvudstad Kyiv. Ukrainas grannland Polen ska inte heller ha registrerat någon data som tyder på ökade strålningsnivåer, rapporterar Business Standard.

Militär rörelse oroar

– Förutsatt att det inte sker några ytterligare rörelser bör strålningsnivåerna minska igen de närmsta dagarna, säger Claire Corkhill, kärnmaterialexpert från Sheffield University, till BBC.

Men experten medger att all militär rörelse i området är oroande.

Fungerar inte i en krigszon

– Det är inte en plats där du vill att ammunition flyger runt. De här byggnaderna är designade för att hålla radioaktiva ämnen inneslutna, men de är inte nödvändigtvis bepansrade. De är inte byggda för att fungera i en krigszon, säger hon till BBC.

Presidentens varning

Ukrainas president Vlodomyr Zelenskyj varnade för att den ryska belägringen kan leda till att tragedin från 1986 upprepas.

– Det är en krigsförklaring mot hela Europa, skrev han på sin Twitter.

USA: Personalen hålls som gisslan

Vita husets pressekreterare Jen Psaki uppgav under torsdagskvällen att de ryska ockupanterna håller personalen vid anläggningen som gisslan.

– Vi fördömer det och kräver att de släpps, kommenterade hon.

Foto: R. Chollet

Text: Redaktionen