Varning utfärdas för populära köksredskap – många hushåll har dem
2025 02 05
Köksredskap som finns i de flesta hushåll kan vara hälsofarliga.
Varningen kommer från forskare vid organisationen Toxic-Free Future och Vrije Universiteit i Amsterdam.
Köksredskapen som det varnas för är de klassiska redskapen av svart plats.
I en ny studie fastslår forskarna att de svarta köksredskapen kan innehålla farliga flamskyddsmedel – ämnen som är förbjudna i EU och USA.
”Oroväckande”
Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, anser att upptäckten är oroväckande.
– Flamskyddsmedlen som är funna är skadliga och förbjudna, det är oroväckande, säger han till TV4.
Han ger dock ett lugnande besked till svenska konsumenter.
– Utifrån de analyser som våra inspektörer gjorde förra året har vi inga indikationer på att det ser ut så här i Sverige, men givetvis ska man vara observant. Det ska man alltid vara när man köper produkter till hushållet.
Teorin: Ett misstag längs vägen
Flamskyddsmedel används vanligtvis i elektroniska produkter som tv-apparater. De används för att göra produkterna mindre brandfarliga.
Erik Gravenfors misstänker att de farliga ämnena blandats i plasten av misstag.
– Det skulle kunna vara att man att man har en råvaruleverantör som också levererar till elektroniksektorn eller till bilsektorn. Att man inte har en egen specifikation för den plast man själv använder utan det har blandat upp sig på något sätt, säger han till Sydsvenskan.
Fakta: Flamskyddsmedel
- Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel. Vissa av dem är hälso- och miljöfarliga. En del misstänks vara hormonstörande. Spridningen till miljön är omfattande.
- Flamskyddsmedel används för att fördröja eller hindra brand i olika produkter och material. Plaster, textilier, möbler i offentlig miljö, skyddskläder, isoleringsmaterial och elektrisk och elektronisk utrustning är några exempel.
- Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel, varav ett 70-tal innehåller brom. Alla former av bromerade flamskyddsmedel är svårnedbrytbara, men giftigheten (toxiciteten) och hur lätt de ansamlas i levande varelser varierar.
Källa: Naturvårdsverket
Foto: J. Briscoe
Text: Redaktionen