Varning utfärdas angående sociala medier

2023 05 23

USA:s generalläkare går ut med en varning angående barns konsumtion av sociala medier.

Många konsumerar dagligen sociala medier i olika former med sina mobiltelefoner och datorer.

Användningen har sjunkit i åldrarna, och det är inte ovanligt för ungdomar och barn att tillbringa många timmar om dagen på sina mobiltelefoner.

Nu går den amerikanska generalläkaren Vivek Murthy ut med en varning angående barnens konsumtion av sociala medier, och menar att mer forskning behövs om ämnet.

– Vi är mitt i en psykisk hälsokris bland ungdomar, och jag är orolig för att sociala medier bidrar till den skada som barnen upplever, säger Murthy till CNN.

“Djup risk”

Förekomsten av sociala medier bland barn och ungdomar innebär en “djup risk för skada”, menar generalläkaren.

Det finns inte tillräcklig forskning angående huruvida det är säkert överhuvudtaget för ungdomar att konsumera sociala medier.

– Alltför länge har vi lagt hela bördan av att hantera sociala medier på axlarna hos föräldrar och barn, trots att dessa plattformar är utformade av några av de mest begåvade ingenjörerna och formgivarna i världen för att maximera den tid som våra barn spenderar på dem, fortsätter Murthy.

Ny sammanställning

I en ny sammanställning från den information som finns tillgänglig använder upp till 95 procent av barn i USA mellan 13 och 17 år gamla sociala medier.

En tredjedel uppger att de använder det nästan konstant.

Många barn under 13 bedöms också konsumera mycket innehåll.

Tydligt samband

Även i Sverige är konsumtionen av sociala medier bland barn och ungdomar mycket hög.

I en rapport från Statens medieråd framkommer att det finns ett tydligt samband mellan omfattande användning av sociala medier och psykiska besvär.

Det visar sig redan i åldersgruppen 9-12.

Särskilt flickor

När det kommer till just den åldersgruppen märks sambandet särskilt hos flickor.

– Rapporten kunde konstatera att det generellt fanns samband mellan fler psykiska besvär och mer omfattande användning av exempelvis sociala medier, mobilen och internet, framhåller Statens medieråd.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen


Betalningssystem har slagits ut i hela landet

2024 05 21

Under måndagen har flera butiker och restauranger drabbats av stora problem.

Runt om i landet har kunder inte kunnat betala med kort.

Problemet har bland annat drabbat livsmedelskedjorna Hemköp och Willys.

Matjättarna har varit förtegna om problemet, men nu kommer uppgifter som gör gällande att det rör sig om ett omfattande problem hos en specifik leverantör.

Enligt uppgifter till Di har företaget Westpays kortterminaler slagits ut helt och hållet.

– En av Westpays partners är it-leverantören Tietoevry, som tidigare varit föremål för en omfattande hackerattack, rapporterar tidningen.

Hackerattacken mot Tietoevry ägde rum i början av året och påverkade bolagets tjänster till flera företag – bland annat Rusta, Filmstaden, Granngården och statliga Systembolaget.

Den ryska hackergruppen Akira låg bakom attacken.

Flera kända kunder

Westpay har inte uttalat sig om måndagens tekniska problem.

Leverantören erbjuder olika betallösningar till flera stora aktörer som butikskedjan Elon, snabbmatskedjan Max och matjättarna Willys och Hemköp.

– Fintech- och betalningslösning är kärnan i vårt erbjudande. Till detta adderar vi kringtjänster som ger våra kunder full kontroll och säkerhet i världsklass. Drivkraften är att vara en möjliggörare för våra kunders drömmar och ambitioner. Du förstår, vi älskar att göra våra kunder lite bättre genom att addera vår styrka till deras fördel, framhåller Westpay på sin hemsida.

”Klart att det påverkar”

Restaurangkedjan Sushi Yama använder Westpays kortterminaler. 

Kedjans talesperson Danny Barsoum konstaterar att man inte fått någon information om när problemet kan vara åtgärdat.

– Vi får hänvisa kunder till andra betalsätt.

– Vi har möjlighet att ta emot swish och beställningar via app och webb, så vi har fler kanaler som vi kan använda, men kortbetalningar är det främsta betalsättet så det är klart att det påverkar, säger han till Di.

Fakta: Westpay

- Grundades 1988

- Leverantör inom fintech betallösningar

Arkivfoto: Axfood resp Jonas Leupe

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen