Varning för ny godistrend – “Inte alls bra att få i sig”
2024 10 06
Kinesiska myndigheter varnar för en trend som även har nått Sverige.
En ny trend om godis börjar sprida sig på sociala medier.
Det rör sig om så kallat bivaxgodis, godis som ska vara gjort av bivax med olika typer av söta fyllningar.
Nu varnar kinesiska myndigheter för trenden som även har kommit till Sverige.
Det rapporterar SVT.
Kan vara farligt
Anledningen till varningen är att godiset kan innehålla industrivax snarare än bivax.
Industrivax används för att ytbehandla bland annat golv och bilar, och kan innehålla farliga tungmetaller som exempelvis bly och kvicksilver.
– Tungmetaller är ju inte alls bra att få i sig. Om man intar det i höga halter under en lång tid kan man få negativa hälsoeffekter, säger Joakim Meuller Bäckman på Livsmedelsverket till SVT.
“Bäst att avstå”
I Sverige har Partykungen sålt godiset, och de uppger att de ska undersöka vad det är för vax, men att varan har slutat tillverkas.
Samtidigt säljs bivaxgodiset via sociala medier där det ibland inte finns innehållsförteckningar.
– Även om livsmedel säljs på sociala medier ska det finnas information om vem som faktiskt säljer produkten. Är det tveksamheter vem som egentligen står bakom försäljningen tycker jag att man ska avstå från att köpa, fortsätter Meuller Bäckman.
Kan skada
Tungmetallerna som kan finnas godiset kan leda till stor skada.
Det förklarar Naturvårdsverket.
– Det ger skador på hjärnan och det centrala nervsystemet. Barn är känsligare än vuxna, och fosterstadiet då hjärnan och nervsystemet utvecklas är den mest känsliga perioden, förklarar myndigheten.
– Metylkvicksilver överförs till fostret, passerar blod-hjärn-barriären och hämmar, troligen även vid låga halter utvecklingen hos barn.
Även låga doser
Även konsumtion av bly är farligt.
– Bly kan, redan vid mycket låga doser, ge skador på nervsystemet. Foster och små barn är speciellt känsliga, fortsätter Naturvårdsverket.
– Bly skadar de röda blodkropparna och kan leda till blodbrist. Blyförgiftning ger diffusa symptom som trötthet och dålig aptit.
Foto: L. Olivares
Text: Redaktionen