Varning för farlig värme i Kalmar samt fem andra län

2021 06 18

SMHI går nu ut med en värmevarning i 6 olika län inklusive Kalmar län som drabbas av extremvärme med upp till 34 grader.

Värmeböljan sveper nu in över Sverige med besked och det blir rejäl värme i stora delar av landet, från Skåne ända upp till södra Jämtland och Ångermanland. Särskilt drabbat blir Kalmar län med värme på 30 grader eller mer i tre dagar i följd vilket får SMHI att gå ut med en klass 1-varning då det innebär stora påfrestningar på kroppen med risker för hälsan. Särskilt utsatta är riskgrupperna. Värmen väntas stig upp till 34 grader.

Riktigt varmt

Förutom Kalmar län så utfärdas det även klass 1-varning i Skåne, Kronoberg, Jönköping Östergötland och Södermanlands län.

– Det är riktigt varm luft som tagit sig in. I stort väntas temperaturer mellan 28 och upp till 34 grader. Det är något lägre vid kusterna men ändå riktigt varmt, säger meteorolog Tove Fast till P4 Kalmar.

Extra varmt blir det i Kalmar läns inland där Målilla, som har svenskt värmerekord, ligger. Även östra Kronoberg väntas drabbas av särskilt tryckande värme.

[yop_poll id="222"]