Varnar för katastrof – i turistort i Sverige
2024 10 25
I en ny rapport varnas för att en populär turistort i Sverige riskerar att drabbas av en katastrof med dödsfall.
Naturkatastrofer sker inte lika ofta i Sverige som i många andra länder, men förekommer ändå här också.
2023 drabbades den populära skidorten Åre i Jämtland av stormen Hans, som orsakade stora skador.
Men nu har det kommit en ny rapport som varnar för att Åre riskerar större katastrofer än så – med dödsfall som möjligt, rapporterar SVT.
Risk för flera dödsfall
Enligt rapporten var det bara tur att ingen dog i samband med stormen Hans, och Åre löper stor risk att drabbas av värre katastrofer.
I en ny rapport som Sweco tagit fram på uppdrag av Åre kommun, har man använt modeller och beräkningar för att studera tänkbara scenarier, enligt kanalen.
Det man framför allt varnar för är risken för stora slamströmmar, vilket är en flytande massa av vatten och jord. Denna kan röra sig ned för en bäckravin eller för en sluttning.
Åre har drabbats av det tidigare, men vid ett kraftigare förlopp finns en stor risk att människoliv går förlorade, enligt rapporten.
En sådan större händelse, som kallas för en 100-årshändelse, kan enligt modellen leda till runt 9 dödsfall, enligt kanalen.
Behöver förbereda sig
Enligt rapporten behöver Åre förbereda sig för en sådan större naturkatastrof, trots att det kan kosta väldigt mycket pengar.
Kostnaden tros uppgå till runt 200 miljoner kronor samt 2 miljoner om året för underhåll.
Stormen Hans förde med sig kraftiga skyfall och stora översvämningar, vilket visade att Åre är sårbart och behöver förbereda sig för större naturkatastrofer.
I somras uttalade sig Sveriges geologiska institut, SGI, och menade att Åre behöver göra mer för att vara redo för en eventuell katastrof.
SGI vill att Åre kommun ”tar ett helhetsgrepp kring Mörviksån och dess avrinningsområde samt tar lärdom av de tidigare inträffade händelserna utmed Mörviksån”, rapporterade DN.
Jämtlandsfjällen och framför allt Åre är en av de tio platser i Sverige som SGI tillsammans med MSB har pekat ut som riskområden för ras, skred, erosion och översvämning, rapporterar tidningen.
Foto: DreamPixer
Text: Redaktionen