VÄRMEBÖLJA: Här är landskapen som får det varmast i veckan

2022 07 18

Den brittiska extremvärmen sveper nu vidare mot Sverige och en rad landskap kommer att få rejält varmt.

Det blir inte tal om 40 grader som väntas i Storbritannien men väl uppemot 35 grader på flera platser i Sverige.

Många kan dö

I Storbritannien riskerar tusentals människor att dö i förtid på grund av värmen enligt Brittiska SMHI rapporterar Daily Mail och idag det har i dag varit så varmt att flygplatsen i Luton tvingats ställa in flera flyg på grund av att landningsbanan skadats av hettan.

Med hjälp av jetströmmar trycks nu den höga värmen vidare norrut i Europa och Sverige kommer att få det mycket varmt både på onsdag och torsdag.

Framförallt på onsdagen väntas stekande värme på många håll.

Följande landskap

Enligt SMHI:s prognoser ser det i nuläget ut att bli över 30 grader varmt i följande landskap under onsdagen eller torsdagen.

Skåne

Halland

Blekinge

Småland

Öland

Gotland

Västergötland

Östergötland

Bohuslän

Södermanland

Västmanland

Uppland

Närke

Dalsland

Värmland

Gästrikland

Dalarna

Hälsingland

Medelpad

Härjedalen

Jämtland

Uppmaning till svenska folket

Sjukvårds- och hälsosidan 1177 går ut med uppmaning till allmänheten om vad som gäller vid hög värme.

– Äldre, över 65 år, spädbarn och kroniskt sjuka personer är extra känsliga.

– För att må så bra som möjligt, även under värmebölja, så kan du göra vissa saker för att minska hälsoriskerna, framhåller 1177 på sin webbsida.

Flera bra råd

Bland annat följande råd rekommenderas av 1177:

- Drick mer än vanligt – vänta inte tills du är törstig.

- Undvik alkohol.

- Ät gärna mat som är rik på vätska – till exempel grönsaker och frukt.

- Ordna en sval miljö – använd gardiner, persienner och markiser.

- Försök vara i bostadens svalaste rum.

- Vädra på natten när det är svalt.

- När du är utomhus så sök dig till skuggan.

- Svalka kroppen – en sval dusch är mest effektiv.

- En blöt handduk runt nacken kan också svalka.

- Löst sittande kläder i naturmaterial är svalare än åtsittande kläder i syntetkläder.

- Ta det lugnt – undvik fysisk ansträngning under dygnets varmaste timmar.

- Förvara läkemedel rätt – vissa mediciner ska förvaras svalare än 25 grader eller i kylskåp. Läs instruktionerna på förpackningen.

- Var extra uppmärksam vid tecken på värmepåverkan. Varningstecken kan vara förhöjd kroppstemperatur, puls och andningsfrekvens.

- Även yrsel och onormal trötthet kan vara varningstecken.

- Muntorrhet och minskade urinmängder kan också vara tecken på vätskebrist.

- Var uppmärksam på inomhustemperaturen – risken för hälsoproblem ökar om utomhustemperaturen når upp till 26 grader tre dagar i följd.

Foto: D Ishan

Text: Redaktionen


Jättesmäll för Marabou

2024 05 24

Det populära chokladmärket Marabous ägare Mondelez har åkt på en rejäl snyting.

Chokladjätten, som även äger Toblerone och Oreo, tvingas betala 337,5 miljoner i euro i böter, motsvarande nästan fyra miljarder svenska kronor.

Bakom beslutet står EU-kommissionen.

Kommissionen slår fast att Mondelez snedvridit konkurrensen på marknaden i 22 fall genom att begränsa den gränsöverskridande handeln inom EU – bland annat har chokladjätten hindrat återförsäljare att inhandla produkter från EU-länder med lägre priser.

Tvingats betala överpris 

Agerandet har lett till att konsumenter tvingats betala överpris för Mondelez produkter, eftersom återförsäljare hindrats från att pressa ner priserna.

Det framhåller Margrethe Vestager, EU:s kommissionär för konkurrens, i ett uttalande.

– Vi finner att Mondelez olagligt har begränsat återförsäljare från att köpa dessa produkter från medlemsstater där priserna är lägre.

– Detta gjorde det möjligt för Mondelez att sätta högre priser, vilket har slagit mot konsumenterna, som fått betala mer för choklad, kex och kaffe, säger Vestager och beskriver den olagliga metoden som ett betydande bekymmer för EU-invånare.

– Det är ett centralt bekymmer för europeiska medborgare, som blir ännu mer uppenbart i tider med hög inflation där många pressas hårt ekonomiskt. Det handlar också om kärnan i det europeiska projektet: den fria rörligheten för varor på den inre marknaden.

Bra samarbete – ändrar bötesbeloppet

EU har utrett Mondelez sedan 2019.

Margrethe Vestager konstaterar att företagets överträdelser är ”mycket allvarliga”.

Trots de hårda orden har det ursprungliga bötesbeloppen sänkts eftersom Mondelez visat prov på god samarbetsvilja under utredningen.

– Vi har ett samarbetsförfarande som innebär att företag som erkänner överträdelser och samarbetar kan få ett minskat bötesbelopp. Detta förfarande leder till avsevärda fördelar när det gäller snabbhet och förmåga att hitta en effektiv lösning av ärenden, säger Vestager och tillägger:

– Mot bakgrund av detta har kommissionen beslutat att minska Mondelez böter med 15 procent.

Foto: Mondelez Int press photo

Text: Redaktionen


ICA-partner i konkurs – efter jättesatsning

2024 05 23

I slutet av 2022 presenterade Ica-koncernen en ”viktig satsning för en levande landsbygd”.

Kunder i Norrtälje kommun fick möjlighet att beställa hem livsmedel som levereras med drönare.  Projektet var ett samarbete mellan Ica Gruppens innovationshubb, Norrtälje kommun och drönarbolaget Aerit.

– Vi är väldigt glada över det här projektet i samarbete med några av Sveriges ledande institutioner. Vi hoppas kunna visa att Aerits tjänster kan förbättra livet för personer på landsbygden, sa Alexander Perrien, vd för Aerit, när projektet lanserades.

Kraschar efter jättesatsning 

Över ett år senare lanserade drönarbolaget sin nästa stora satsning.

I mars 2024 uppgav Aerit att man inleder ett jätteprojekt med Foodora och Tele2 som skulle ”påskynda drönarleveranser över hela Europa”.

– Vi är entusiastiska över att gå samman med Foodora och Tele2 för att påskynda tillgängligheten av drönarleveranser över hela Europa. Dagens tillkännagivande innebär att vårt uppdrag, att erbjuda utsläppsminskande tillgång till varor och tjänster genom att dra nytta av våra toppmoderna drönarnätverk, tar ett språng in i framtiden, kommenterade vd:n Alexander Perrien.

I ett första steg har invånare i Värmdö Kommun kunnat ta del av Aerits drönarleveranstjänster genom sina Foodora-konton.

Men nu upphör verksamheten.

Aerit går i konkurs. I ett pressutskick skriver drönarbolaget att man saknar nödvändig finansiering för att kunna fortsätta.

– Trots betydande framsteg har nuvarande ekonomiska utmaningar lett fram till det här svåra beslutet, framhåller bolaget. 

Ta över tekniken 

Som en del av konkursförfarandet kommer tillgångar i bolaget att erbjudas till försäljning, inklusive alla delar inom Aerits drönarutveckling.

– Intresserade parter kommer att ha möjlighet att förvärva dessa tillgångar och fortsätta utvecklingen av drönarlogistiklösningar, utan att behöva ta över några skulder från konkursföretag, skriver bolaget.

”Oerhört stolta”

Vd Alexander Perrien har kommenterat beskedet.

– Vi är oerhört stolta över den påverkan vi har haft på det svenska ekosystemet och drönarbranschen som helhet. Vårt banbrytande team har flyttat berg i de mest utmanande miljöer. Vi fortsätter att ha höga förhoppningar om en mer rättvis och hållbar framtid, men Aerit kommer inte att vara en del av det, åtminstone inte i sin senaste form. 

Vd:n hoppas att nya aktörer kan ta drönartekniken framåt.

– Vi tror att tekniken och visionen som vi utvecklat kan fortsätta att frodas och ha en betydande inverkan på logistikens framtid under ett nytt ägandeskap.  

Foto: Ica-Gruppen 

Text: Redaktionen