Världens första storskaliga cyberkrig kan nu ha inletts

2022 02 15

Det råder stor osäkerhet om Rysslands löften om militär reträtt stämmer och samtidigt utsätts Ukraina för en massiv cyberattack.

Ukrainas försvarsdepartement och två banker har råkat ut för en cyberattack som har stängt åtkomsten till deras webbplatser, uppger Reuters.

Kan skapa kaos

– Just nu kan världens bevittna det som kan vara det första storskaliga cyberkriget. Med 130 000 ryska soldater vid Ukrainas gränserna är risken för invasion stor och det rådet ingen tvekan om att en modern militärkampanj med nästan full säkerhet inkluderar omfattande cyberattacker, rapporterar Financial Times i kväll.

Att attackera myndighetssystem såväl som finanssektorn och energisektorn kan skapa kaos betonar tidningen.

Utesluter inte rysk inblandning

Det finns inga klara tecken på vem som ligger bakom cyberattacken. Men Ukrainas center för strategisk kommunikation utesluter inte en rysk inblandning.

– Det är inte uteslutet att angriparen använder små smutsiga trick eftersom deras aggressiva planer inte fungerar i stor skala.

Arbetar med ett återtagande

Det kom upp ett meddelande på Ukrainska försvarsdepartements webbplats som förklarade att den var under underhåll, vilket förvirrade användarna. Myndigheten twittrade sedan att deras webbplats uppenbarligen var under en cyberattack och att de arbetade på att återställa åtkomsten till den.

Bankerna problem med betalningar

De två bankerna som också utsätts för cyberattacken har bekräftat att de har problem med betalningar och långsamma system.

Trupper ska dras tillbaka

Det ryska försvarsministeriet uppgav att vissa trupper dras tillbaka från områden vid den ukrainska gränsen, det rapporterar Euronews. Under dagens pressträff med Tysklands förbundskansler upprepade Putin att ett sådant beslut har fattats.

Redo för förhandlingar

Putin uppgav samtidigt att Ryssland är redo att diskutera förtroendeskapande åtgärder med Nato och USA.

- Vill vi ha ett krig eller inte? Naturligtvis inte. Det är därför vi lägger fram våra förslag till en förhandlingsprocess, sa Putin.

Foto: S. Ringvee

Text: Redaktionen