VÄRLDEN: USA höjer tonläget

2022 11 24

USA hävdar att Turkiets attacker i norra Syrien hotar amerikanska trupper som befinner sig i området.

– Vi har mottagit ytterligare information som indikerar att amerikanska trupper och personal utsatts för fara, uppger USA:s centralkommando, landets försvarsgrensövergripande militärkommando, i ett uttalande.

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon höjer även rösten efter de massiva turkiska flygangreppen i norra Syrien.

– De nyliga flyganfallen i Syrien utgjorde ett direkt hot mot amerikansk personal som arbetar i Syrien med lokala partners för att besegra IS och har fler än 10 000 IS-fångar i förvar, säger Pentagons talesperson Pat Ryder enligt Reuters.

Nyhetsbyrån framhåller att det är den kraftigaste kritik som USA framfört mot Turkiet sedan landet inledde attackerna mot kurdiska styrkor i Syrien.

Joe Buccino, det amerikanska centralkommandots talesperson, riktar även skarp kritik mot Turkiet.

– Vi motsätter oss alla militära åtgärder som destabiliserar situationen i Syrien. Dessa handlingar hotar våra gemensamma mål, inklusive den fortsatta kampen för att säkerställa att IS aldrig kan återuppstå och hota regionen igen, framhåller han i en skriftlig kommentar till Politico.

Hundratals amerikanska trupper

Drygt 900 amerikanska trupper är fortfarande stationerade i norra Syrien. De hjälper den kurdiska milisen SDF i kampen mot terrororganisationen IS.

Turkiets massiva flygangrepp är ett svar på det dödliga bombdådet i Istanbul den 14 november.

Turkiet pekade ut kurdiska PKK och PYD som ansvariga för dådet, och i helgen inledde landet massiva bombattacker mot kurdiska områden i Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har utryckt att landets flygoperationer “bara var början”. 

En markoperation kommer att inledas så fort läget tillåter.

– Vi fortsätter flygoperationen och kommer att slå hårt mot terroristerna från land vid den mest lämpliga tidpunkten för oss, säger han i ett tal enligt Reuters.

Vädjar till USA

Efter Erdogans hot vädjar befälhavaren för de kurdledda styrkorna i Syrien Mazloum Abdi till USA.

Han uppmanar president Joe Biden att stoppa en turkisk markoffensiv.

– Det kommer att ödelägga norra Syrien och motverka kampen mot IS, säger han till Politico.

Foto: Nato, L. Sankey resp President of Russia

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen