VÄRLDEN: USA höjer tonläget

2022 11 24

USA hävdar att Turkiets attacker i norra Syrien hotar amerikanska trupper som befinner sig i området.

– Vi har mottagit ytterligare information som indikerar att amerikanska trupper och personal utsatts för fara, uppger USA:s centralkommando, landets försvarsgrensövergripande militärkommando, i ett uttalande.

Det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon höjer även rösten efter de massiva turkiska flygangreppen i norra Syrien.

– De nyliga flyganfallen i Syrien utgjorde ett direkt hot mot amerikansk personal som arbetar i Syrien med lokala partners för att besegra IS och har fler än 10 000 IS-fångar i förvar, säger Pentagons talesperson Pat Ryder enligt Reuters.

Nyhetsbyrån framhåller att det är den kraftigaste kritik som USA framfört mot Turkiet sedan landet inledde attackerna mot kurdiska styrkor i Syrien.

Joe Buccino, det amerikanska centralkommandots talesperson, riktar även skarp kritik mot Turkiet.

– Vi motsätter oss alla militära åtgärder som destabiliserar situationen i Syrien. Dessa handlingar hotar våra gemensamma mål, inklusive den fortsatta kampen för att säkerställa att IS aldrig kan återuppstå och hota regionen igen, framhåller han i en skriftlig kommentar till Politico.

Hundratals amerikanska trupper

Drygt 900 amerikanska trupper är fortfarande stationerade i norra Syrien. De hjälper den kurdiska milisen SDF i kampen mot terrororganisationen IS.

Turkiets massiva flygangrepp är ett svar på det dödliga bombdådet i Istanbul den 14 november.

Turkiet pekade ut kurdiska PKK och PYD som ansvariga för dådet, och i helgen inledde landet massiva bombattacker mot kurdiska områden i Syrien.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har utryckt att landets flygoperationer “bara var början”. 

En markoperation kommer att inledas så fort läget tillåter.

– Vi fortsätter flygoperationen och kommer att slå hårt mot terroristerna från land vid den mest lämpliga tidpunkten för oss, säger han i ett tal enligt Reuters.

Vädjar till USA

Efter Erdogans hot vädjar befälhavaren för de kurdledda styrkorna i Syrien Mazloum Abdi till USA.

Han uppmanar president Joe Biden att stoppa en turkisk markoffensiv.

– Det kommer att ödelägga norra Syrien och motverka kampen mot IS, säger han till Politico.

Foto: Nato, L. Sankey resp President of Russia

Text: Redaktionen