VÄRLDEN: Läkare Utan Gränser anklagas för att “utnyttja barn”

2022 05 26

Oron uttrycks i ett öppet brev från bland annat läkare och människorättsaktivister.

Välgörenhetsorganisationen Läkare Utan Gränser får stark kritik och anklagas för att utnyttja utsatta patienters trauma. Främst är det mörkhyade människor i Kongo som drabbats, inklusive flera barn, rapporterar The Guardian.

Interna visselblåsare

Anklagelserna bottnar i att hjälporganisationen beställt, publicerat och tillåtit försäljning av fotografier på människor som befinner sig i allvarligt lidande. 

Bakom kritiken står nästan 50 personer, bland annat både nuvarande och före detta personal i Läkare Utan Gränser, som skrivit under ett öppet brev som överlämnats till organisationens internationella president och styrelse.

“Säljer mänskligt lidande”

– Hela affärsmodellen för Läkare Utan Gränser bygger på att sälja mänskligt lidande, som är en del av dess koloniala arv. Så länge den här affärsmodellen förblir densamma kommer vi att fortsätta att stjäla värdigheten från patienterna i finansieringsverksamhetens namn, säger Hassaan Zahid, en före detta läkare som jobbat inom organisationen, till The Guardian.

14-årigt våldtäktsoffer fotograferades

I brevet lyfts flera exempel fram där undertecknarna menar att organisationen främjar sitt arbete genom att utnyttja bilder på mänskligt lidande. 

Bland annat nämns en bild på en 14-årig flicka som fotograferades på en klinik när hon sökte vård efter en gruppvåldtäkt. 

“Oförsvarligt”

Enligt uppgifter har organisationen gått emot vad egen personal rekommenderat när det kommer till bildpublicering.

– Dessa bilder och deras inramning kritiserades hårt av många kollegor. Helt klart oförsvarligt att publicera identifierbara foton av en tonåring som överlevt våldtäkt, och problemen med det här projektet slutar inte här, framhäver Jacob Burns, en studierektor som utvärderar organisationen, på Twitter.

Organisationen svarar

Läkare Utan Gränser slår ifrån sig kritiken och menar att organisationen inte tjänar någonting på bildförsäljningarna. 

– Syftet är att lyfta fram försummade kriser så brett som möjligt – tillsammans med de inblandades berättelser, där de samtycker, säger en talesperson för organisationen till den brittiska tidningen.

Gick över gränsen

Talespersonen medgav dock att en del bilder är över gränsen.

– Tyvärr är några av bilderna, särskilt de som samlats in för länge sedan, långt ifrån att uppfylla adekvata standarder när det gäller värdig representation av patienter eller samhällen. Vi avser att ta itu med denna fråga, säger han.

Foto: A. Green

Text: Redaktionen