VÄRLDEN: Läkare Utan Gränser anklagas för att “utnyttja barn”

2022 05 26

Oron uttrycks i ett öppet brev från bland annat läkare och människorättsaktivister.

Välgörenhetsorganisationen Läkare Utan Gränser får stark kritik och anklagas för att utnyttja utsatta patienters trauma. Främst är det mörkhyade människor i Kongo som drabbats, inklusive flera barn, rapporterar The Guardian.

Interna visselblåsare

Anklagelserna bottnar i att hjälporganisationen beställt, publicerat och tillåtit försäljning av fotografier på människor som befinner sig i allvarligt lidande. 

Bakom kritiken står nästan 50 personer, bland annat både nuvarande och före detta personal i Läkare Utan Gränser, som skrivit under ett öppet brev som överlämnats till organisationens internationella president och styrelse.

“Säljer mänskligt lidande”

– Hela affärsmodellen för Läkare Utan Gränser bygger på att sälja mänskligt lidande, som är en del av dess koloniala arv. Så länge den här affärsmodellen förblir densamma kommer vi att fortsätta att stjäla värdigheten från patienterna i finansieringsverksamhetens namn, säger Hassaan Zahid, en före detta läkare som jobbat inom organisationen, till The Guardian.

14-årigt våldtäktsoffer fotograferades

I brevet lyfts flera exempel fram där undertecknarna menar att organisationen främjar sitt arbete genom att utnyttja bilder på mänskligt lidande. 

Bland annat nämns en bild på en 14-årig flicka som fotograferades på en klinik när hon sökte vård efter en gruppvåldtäkt. 

“Oförsvarligt”

Enligt uppgifter har organisationen gått emot vad egen personal rekommenderat när det kommer till bildpublicering.

– Dessa bilder och deras inramning kritiserades hårt av många kollegor. Helt klart oförsvarligt att publicera identifierbara foton av en tonåring som överlevt våldtäkt, och problemen med det här projektet slutar inte här, framhäver Jacob Burns, en studierektor som utvärderar organisationen, på Twitter.

Organisationen svarar

Läkare Utan Gränser slår ifrån sig kritiken och menar att organisationen inte tjänar någonting på bildförsäljningarna. 

– Syftet är att lyfta fram försummade kriser så brett som möjligt – tillsammans med de inblandades berättelser, där de samtycker, säger en talesperson för organisationen till den brittiska tidningen.

Gick över gränsen

Talespersonen medgav dock att en del bilder är över gränsen.

– Tyvärr är några av bilderna, särskilt de som samlats in för länge sedan, långt ifrån att uppfylla adekvata standarder när det gäller värdig representation av patienter eller samhällen. Vi avser att ta itu med denna fråga, säger han.

Foto: A. Green

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen