Världen förskräckt – Men två länder tycks positiva till talibanstyret

2021 08 16

Medan en hel värld känner skräck för talibanernas styre finns det två länder som tvärtom uppvaktar talibanerna. De överväger till och med att erkänna Afghanistans nya brutala islamistledare.

Land efter land världen över uttrycker sorg och förskräckelse över att talibanerna tagit över Afghanistan men från två stora länder låter det annorlunda – Ryssland och Kina, uppger Forbes och Financial Times.

Diktaturen Kina

Kinas utrikesdepartement uppger att man är redo att skapa en vänskaplig och samarbetsinriktad relation med Afghanistan och att man respekterar landets suveränitet. Kina har dessutom fortsatt full bemanning på sin ambassad, enligt South China Morning Post.

Diktaturen Ryssland

Rysslands diktator Putins sändebud till Afghanistan klargör att Moskva överväger att erkänna talibanerna och man kommer att fatta ett beslut som baseras på talibanernas agerande. Ryska ambassadören väntas träffa talibanerna redan i morgon tisdag enligt AFP. Sändebudet betonar även att Ryssland inte stänger sin ambassad i Kabul och han har tidigare betonat att talibanerna kan spela en positiv roll framöver.

Talibandelegationer har nyligen besökt Moskva och Beijing för att försäkra Ryssland och Kina om att man inte tänker hota ländernas intresse.

ANALYS

För omvärlden och inte minst för EU och USA ter det sig naturligtvis gräsligt att det finns länder som ger positiva signaler till extrema islamister och talibaner. 

Att två diktaturer är vänligt sinnade till en tredje diktatur – är djupt tragiskt men dock inte överraskande. Ryssland och Kina ställer sig om och om igen på fel sida om historien. Kinas favoritfras ”respektera landets suveränitet” handlar bara om att försvara sig egen gräsliga diktatur.

Och Putinregimen ger inte fem öre för demokrati, mänskliga rättigheter eller fria val. Tvärtom står korruption och diktatur högt i kurs.

Foto: Talibaner i palatset, AP

[yop_poll id="489"]