VÄRLDEN: Fem miljarder myggor ska skydda 70 miljoner människor

2023 04 17

En enorm ”myggfabrik” ska upprättas i Brasilien.

Fabriken ska ta fram fem miljarder modifierade myggor varje år.

Myggorna ska infekteras med den så kallade ”Wolbachia-bakterien”.

En bakterie som slår ut det virus som leder till den förödande denguefebern. Brasilien har en av de högsta frekvenserna av dengueinfektion i världen och rapporterade mer än två miljoner fall 2022.

Anläggningen beräknas stå klar 2024.

– Det kommer att bli den största fabriken i världen som sysslar med detta, säger Scott O'Neill, chef för den ideella organisationen World Mosquito Program (WMP), till den vetenskapliga tidskriften Nature.

WMP arbetar tillsammans med en brasiliansk vetenskaplig institution med det ambitiösa projektet.  

Ska skydda 70 miljoner

Tanken är att myggorna ska skydda drygt 70 miljoner invånare från att smittas av sjukdomen.

– När de modifierade myggorna släpps ut i områden, som är angripna av myggor som sprider dengueviruset, sprids den resistenta bakterien till de arter som bär på viruset, uppger Nature.

Förhoppningen är att bakterien ska spridas till myggarten Aedes aegypti, vars bett ofta leder till insjunkande i denguefeber.

–  Aedes aegypti som infekterats med Wolbachia  är mycket mindre benägna att sprida sjukdomar. Bakterien konkurrerar ut de virus som insekten bär på, skriver Nature.

Positiva resultat

Tidigare studier har visat att metoden kan vara mycket framgångsrik.

Den mest omfattande studien genomfördes i den indonesiska staden Yogyakarta. När de modifierade myggorna släpptes fria minskade antalet fall av denguefeber med hela 77 procent.

I Brasilien, där de modifierade myggorna hittills har testats i fem städer, har resultaten varit mer blygsamma. 

I staden Niterói uppmättes en minskning av antalet denguefeberfall med 69 procent. I Brasiliens största stad, Rio de Janeiro, sjönk antalet fall med 38 procent.

Trots positiva resultat från tidigare myggutsläpp räknar forskare med att det kommer bli utmanande att använda tekniken i en så stor skala.

I områden med en större mängd vilda myggor kan det ta lång tid innan smittspridningen dämpas. 

Det kan även bli svårt att genomföra projektet i delar av Rio de Janiero eftersom vissa stadsdelar präglas av en omfattande våldsvåg.

– Men vi arbetar väldigt nära med människor i dessa samhällen. Det pågår ett långsamt arbete för att bygga upp ett förtroende, säger Scott O'Neill till Nature.

Fakta denguefeber

- Det tar oftast mellan två och tio dagar från smittotillfället till att du blir sjuk. Sjukdomen börjar oftast snabbt.

- Du får ett eller flera av följande symtom vid denguefeber:

  • Röda ögon.
  • Hög feber med frossa och svettningar.
  • Kraftig huvudvärk.
  • Muskel- och ledvärk.

- Du blir oftast feberfri inom en vecka, men sjukdomen kan bli livshotande. Du kan då behöva vård på sjukhus. Många känner sig tröttare än vanligt upp till en månad efteråt.

- En del personer som får denguefeber blir sämre efter att först ha blivit bättre. Detta beror på att små blodkärl har blivit sköra och att blödningar då uppstått i huden, slemhinnor och inre organ. 

Källa: Vårdguiden 1177

 

 

Foto: W. Hasselmann

Text: Redaktionen


Svenska körkort ska bytas ut – det här ersätter

2024 12 05

Körkorten i Sverige är på väg att bytas ut och på sikt ersättas.

Förändringen har varit på gång under en tid och flera andra länder har redan gått i bräschen, bland annat Sveriges grannländer.

Det gäller en utfasning av de rosa plastkorten som nu är på väg att bli ett minne blott, rapporterar Sveriges Radio.

Istället ska de ersättas av digitala varianter.

– Om det här träder i kraft så ska det senast om fem år finnas ett digitalt körkort även i Sverige, säger Ted Snölilja, utredare på Transportstyrelsen, till radion.

Har avvaktat

Förhandlingar pågår för närvarande i EU för att komma fram till ett gemensamt beslut för alla medlemsländer.

Av det skälet har Sverige ännu inte gått fram med de digitala körkorten, som ska finnas tillgängliga i mobilen.

– Vi vill inte bygga ett svenskt digitalt körkort för att sedan göra om det igen. Då kan vi lika gärna avvakta till man har fattat beslut i EU, säger Ted Snölilja.

"Ska minska antalet böter"

Frågan om digitala körkort har tidigare varit uppe för diskussion på politisk nivå i Sverige, inte minst efter att resten av Norden gjort det möjligt för sina medborgare att ha kortet i sin smartphone.

– Införandet av digitala körkort ska förhopp­ningsvis minska antalet böter som utfärdas till personer som inte har sitt fysiska körkort med sig, framhöll KD-ledamoten Magnus Berntsson i en motion till riksdagen förra året.

Han uppmanade då regeringen att ge Transportstyrelsen i uppdrag att införa den digitala tjänsten snarast, eftersom EU-kommissionen redan 2023 hade gått fram med ett förslag om digitala körkort.

LÄS MER: Ny åldersgräns för körkort i Sverige – kan införas inom kort

Bereder digital "plånbok"

I somras kom ett besked som tog processen i riktning mot ett införande av körkort i mobilen.

Det handlade dock då om ett förslag på en digital identitetsplånbok. Frågan skulle beredas i regeringskansliet.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok. I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, sade civilminister Erik Slottner (KD) vid tillfället.

För två månader sedan meddelade Digg, myndigheten för digital förvaltning, att “medlemmar från eIDAS Expert Group, utsedda av medlemsstaterna, arbetar för att ta fram en teknisk verktygslåda bestående av arkitektur och referensramverk, tekniska specifikationer och riktlinjer som behövs för att bygga EU:s digitala identitetsplånbok”.

Läs mer här: Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Stort larm om bageri – säljer på Ica

2024 12 05

Nybakade bröd ligger bland döda råttor och fåglar. Spillning från gnagare syns på golvet och i bakformar hittas skadedjur som trampats ihjäl.

Ovanstående är bara några av alla brister som upptäckts hos bageriet Bake my day.

I en omfattande granskning avslöjar Arbetet stora missförhållanden i bagerifabriken i Huddinge, söder om Stockholm.

– Vi fick börja dagen med att skrämma bort råttorna som fanns överallt i bageriet, säger en källa till tidningen.

Vidare berättar personen att samtliga arbetsdagar inleds med att skaka metallvagnarna med bakformar för att få bort djuren.

Utöver missförhållandena i fabriken visar Arbetets granskning att företagets anställda jobba extremt mycket övertid utan att få tillräckligt betalt. En person vittnar om att han jobbat dubbelpass i flera månader.

Matjättarna agerar

Bake my days bakverk säljs hos flera stora aktörer i livsmedelsbranschen, bland annat på Ica, Coop, Willys och Hemköp.

Nu agerar flera av matjättarna.

Coop kallar Bake my day till ett möte och Axfood, som äger Willys och Hemköp, kommer följa upp missförhållandena i företagets fabrik.

Det rapporterar tidningen Dagligvarunytt.

– Det här är en märkesvaruleverantör som också levererar till många andra butiker och kunder, och det är självklart att gällande lagstiftning och riktlinjer måste efterlevas.  framhåller Axfoods presschef Magnus Törnblom i en kommentar till tidningen.

– Vi har inlett arbetet med att sätta oss in i detta, noga följa upp de här uppgifterna och utreda frågan vidare.

Coops pressekreterare Therese Knapp bekräftar att livsmedelskedjan har kontaktat Bake my days.

– Coop tog i går en första kontakt med företaget och kommer att följa upp det med ett möte. Syftet med det är att få direktinformation från företaget och få deras svar på medieuppgifterna.

Även Ica har kommenterat avslöjandena. Lena Sparring, kvalitetschef Ica Sverige, framhåller att Ica ser mycket allvarligt på uppgifterna.

Vidare uppger Sparring att Ica kommer agera för att säkerställa att Bake my day lever upp till de krav och villkor som ställs på leverantörer.  

Foto: M. Mingle

Text: Redaktionen