VÄRLDEN: Delar av kinesisk rymdraket kan träffa Europa

2022 07 29

Kinesiska raketdelar kan falla ner över Europa i helgen.

Den kinesiska rymdraketen ”Långa marschen”, som klarade en lyckad uppskjutning i söndags, saknar förmågan att kontrollera var de sönderfallna bitarna ”trillar ner”, rapporterar BBC News.

Nedslaget kan ske lite var som helst – i Europa, Afrika, Sydostasien, Australien eller på de amerikanska kontinenterna, rapporterar den franska tidningen Le Monde. 

Den amerikanska rymdmyndigheten NASA  har tidigare uppmanat den kinesiska rymdstationen Tiangong att designa sina rymdraketer så att de faller isär i mindre delar när de når jordens atmosfär, uppger BBC.

Men Kina har inte följt den internationella normen.

Raketdelarna uppges väga 25 ton och kan orsaka svåra skador om de ”träffar fel”. 

Sannolikheten för att de landar i ett befolkat område är dock låg, uppger BBC News.  Det troligaste scenariot är att stora delar av rymdraketen brinner upp och att resten hamnar i havet. 

Men olyckor har inträffat förut. 

I maj 2020 träffades Elfenbenskusten av delar från en rymdraket.  Nedslaget förstörde flera fastigheter.

Kina försäkrar

Den kinesiska regeringen sa på onsdagen att rymdraketens återinträde skulle innebära en liten risk för någon på marken eftersom den med största sannolikhet kommer att landa i havet, uppger BBC.

Kina har dock tidigare stött på kritik.

NASA har kritiserat tidigare uppskjutningar och anklagat Tiangong för bristande säkerhetsrutiner.

– Det är uppenbart att Kina misslyckas med att uppfylla ansvarsfulla standarder när det gäller deras rymdskrot. Rymdfarande nationer måste minimera riskerna för människor och egendom på jorden och maximera transparensen angående dessa operationer, sa Bill Nelson, NASA:s chefsadministratör, i ett uttalande.

Finns ingen internationell lag

Det finns många internationella regler för raketuppskjutningar, men när det gäller nedfallsplatsen råder nationell lag.

Det förklarar astronauten Christer Fuglesang i en intervju med DN.

–  Det finns många regler för rymdfart. Exempelvis får man inte skjuta upp något i omloppsbana, en satellit eller så, om det finns risk att den stör andras utrustning. Men när det gäller nedfallsplatsen gäller nationella regler. Där finns inga internationella lagar, säger han till tidningen.

Foto: NASA

Text: Redaktionen