VÅRD: Oroväckande ökning av utskrivning till unga
2022 11 17
Utskrivningen av antidepressiva läkemedel till barn ökar, berättar SR Ekot.
Antalet barn som fick antidepressiva mediciner utskrivna har ökat trefaldigt på femton år.
– Det handlar oftast om flera olika insatser parallellt, som samtal i olika former, framhåller överläkaren Marie Notlind, Region Gotland, för SR Ekot som kommer med nyheten nu på morgonen.
Hon tillägger:
– Det är det (samtal) man börjar med.
Kraftig ökning sedan 2006
Enligt kanalen har utskrivningen av antidepressiva mediciner ökat kraftigt sedan 2006. Förra året fick 33 000 barn och unga ett antidepressivt läkemedel utskrivet, vilket att det blivit tre gånger vanligare än jämförelseåret.
Utskrivandet skiljer sig väldigt mycket åt från region till region, men just nämnda Gotland där köerna till BUP är korta skriver ut mest medicin av det här slaget.
Notlind poängterar för kanalen:
– Det är när man har provat andra insatser som inte har räckt till, det är ingen kvick fix, så.
Kanalen har pratat med några barn.
Ville inte leva
Ett av dem säger:
– Jag var jättejättedålig och ville inte leva, säger Johanna, en av de patienter kanalen har talat med.
Vidare:
– Jag var ju suicid och mådde väldigt, väldigt dåligt. Det var väldigt mörkt liksom.
Enligt Socialstyrelsen beror den ökade förskrivningen av antidepressiva läkemedel helt sonika på att de som kommer till BUP med depressioner och ångesttendenser har ökat.
Ökar i fler åldrar
Inte bara utskrivningen till barn och unga ökar. Enligt Socialstyrelsens senaste uppgifter på området, från 2019, visas på mer frekvent uthämtning av antidepressiva läkemedel även hos äldre. 2018 var det 7 procent av alla män och 13 procent av kvinnor som någon gång under året hämtade ut antidepressiva läkemedel.
– Psykisk ohälsa är vanligare bland dem 65 år och äldre och användandet av antidepressiva läkemedel har legat högt under många år, underströk myndigheten i ett uttalande då.
Foto: M. Zilles
Text: Redaktionen