Var tredje person bryter mot samma lag – då ryker körkortet

2024 08 14

Många bilister bryter mot samma lag när de sitter bakom ratten.

Och det finns en gemensam faktor bland lagbrytarna.

De begår nämligen lagbrottet i samma situation.

Det handlar om att folk i stor utsträckning kör för fort när de passerar skolor, visar nya siffror från konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige.

En tredjedel av landets bilister struntar i att hålla hastigheten på dessa platser.

– Det är fortfarande alldeles för många som har för bråttom, men trafikanternas hänsyn utanför skolor har blivit bättre bara det senaste decenniet. Det är en positiv signal. Kanske har de senaste årens fokus på säkra skolvägar fått fler att tänka till kring sin körning, säger förbundets sakkunniga expert på trafiksäkerhet Tony Gunnarsson i en kommentar.

Kontrollerat hela landet

Totalt körde 35 procent av bilisterna för fort när M Sveriges lokalföreningar genomförde kontroller på 22 skolor på 16 orter i hela landet.

År 2016 var motsvarande siffra 59 procent.

– Att visa extra hänsyn och sänka farten utanför skolor är viktigt, med tanke på den stora mängden fotgängare och cyklister som rör sig där. Barns riskmedvetenhet är lägre än vuxnas och en systematisk trafiksäkerhetsutbildning får unga först vid trafikskolorna när det är dags för körkort, säger Tony Gunnarsson.

Då ryker körkortet

Gränsen för att bli av med körkortet på en 30-väg, som är standard vid skolor, går vid 20 kilometer i timmen över hastighetsgränsen.

Andelen som kör så fort är dock relativt liten, fyra procent kör 41 kilometer i timmen eller mer utanför skolor enligt M Sverige.

Men om fortkörningen upprepas räcker det med att du enbart kör ett par kilometer för fort för att körkortet ska ryka.

Det sker om du åkt fast mer än tre gånger under två års tid.

På liv och död

Förutom att föraren riskerar böter eller indraget körkort finns det dock en än viktigare aspekt att ta hänsyn till.

Lagöverträdelsen är nämligen förenat med livsfara.

– Hastigheten spelar roll. En oskyddad trafikant har goda chanser att överleva en kollision med en bil som kör 30 km/h. Vid 50 km/h är däremot chansen marginell. Bromssträckan blir dubbelt så lång och krockvåldet motsvarar att falla ned från ett trevåningshus, säger Tony Gunnarsson som uppmanar till ökad trafiksäkerhet, bland annat i form av fler polisiära hastighetskontroller.

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


JUST NU: Carl Bildt går till angrepp – ”Lever i en fantasivärld”

2025 03 28

Tidigare stats- och utrikesminister Carl Bildt (M) rasar i en intervju i SVT:s Aktuellt.

Carl Bildt har varit både statsminister och utrikesminister i borgerliga regeringar, och är en av Sveriges mest kända politiska profiler, inte minst när det gäller utrikespolitik.

Och Bildt backar inte för att uttrycka sig skarpt om vad som händer i världen.

I kvällens Aktuellt går Bildt till rasande angrepp – mot USA:s vicepresident JD Vance och president Donald Trump.

”Taget ur tomma luften – i bästa fall”

JD Vances blixtvisit på Grönland på fredagen är ingenting som imponerar på den tidigare stats- och utrikesministern.

Under sitt besök på Grönland höll Vance ett tal till soldater på en amerikansk militärbas, och gick bland annat till angrepp mot Danmark.

– Vårt meddelande till Danmark är enkelt – ni har inte gjort ett bra jobb, sade JD Vance, som bland annat anser att Danmark inte investerat tillräckligt i Grönlands säkerhet.

Nu går Carl Bildt till angrepp mot JD Vance.

– En hel del av det Vance säger är fullständigt taget ur tomma luften – i bästa fall, säger Bildt till SVT.

”En liten fantasivärld”

Trump-administrationen vill att Grönland (som idag tillhör Danmark) ska bli en del av USA, och enligt Vance skulle det vara en fördel för Grönland eftersom ön då skulle hamna under amerikanskt säkerhetsparaply.

Ett argument som Carl Bildt inte ger mycket för.

– Det är ju ett amerikanskt paraply. Grönland ligger i Nato. USA är medlem i Nato, som bekant, även Danmark, man har ett gemensamt försvar, säger Bildt.

JD Vance har också pratat om ryska och kinesiska intrång, men även det argumentet avfärdas av Bildt, som menar att ryska och kinesiska fartyg inte ens varit i närheten av Grönland.

Carl Bildt är därför minst sagt kritisk till både Vance och Trump.

– De lever i en liten fantasivärld som de har hittat på själva för att de av någon anledning vill ta över Grönland, säger Bildt till kanalen.

Frederiksen: ”Orättvist”

Även Danmarks statsminister Mette Frederiksen har uttalat sig om JD Vances besök på Grönland, och försvarat sitt land mot den amerikanska vicepresidentens angrepp. Frederiksen påpekar att Danmark och USA länge har varit allierade.

– Därför är det ett orättvist sätt att beskriva Danmark, säger Frederiksen om orden från JD Vance, enligt Berlingske.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har också ännu en gång uttryckt sitt stöd för Danmark efter JD Vances verbala angrepp mot landet.

Foto: Caroline Andersson Renaud, Talarforum

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: USA förbereder för stor konflikt – utesluter inte militära medel

2025 03 28

USA försöker förhandla med en av sina ärkefiender, men utesluter inte att ingripa militärt.

President Donald Trump jobbar intensivt för att hans utrikespolitik ska få genomslag i världsordningen.

Än så länge har han dock inte lyckats uppnå fred i Ukraina.

Samtidigt finns det en reell risk för att USA:s konflikt med Iran trappas upp – och Trump utesluter inte att ingripa militärt.

Väldigt spänt läge

Relationen mellan USA och Iran är väldigt spänd, rapporterar Newsweek.

– Spänningarna har varit höga mellan USA och Iran, där USA:s president Donald Trump har inlett en ”maximal press”-kampanj mot Teheran angående dess kärnkraftsprogram och även inlett luftangrepp mot Iran-stödda huthirebeller i Jemen, enligt tidning.

Trump vill få till en lösning på konflikten genom diplomatiska medel, och har bland annat skrivit ett brev till regimen där han föreslår förhandlingar.

Men den amerikanska presidenten har inte uteslutit militära aktioner mot Iran, och de amerikanska styrkornas närvaro i regionen har stärkts.

USA förstärker bland annat sin närvaro vid flygbasen Diego Garcia i Indiska oceanen, och satellitbilder har visat att basen byggs ut, vilket är ett tecken på att man förbereder storskaliga flygoperationer i regionen, enligt tidningen.

Iran har samtidigt varnat för att amerikanska baser kan bli måltavlor om USA attackerar iranska mål.

Regimen hårt pressad

USA har också genomfört flygattacker mot Huthirebellerna, som är nära kopplade till Iran.

Donald Trump hoppas på förhandlingar mellan de två länderna, och har alltså bland annat skickat ett brev om detta till den iranska regimen.

Från Irans sida har man emellertid svarat att Iran bara är redo för indirekta samtal så länge USA fortsätter sin strategi att sätta Iran under ”maximal press”. Donald Trump har sagt att han vill göra en ”deal”, men Iran ifrågasätter huruvida USA är att lita på när det gäller överenskommelser.

Den iranska regimen är dock hårt pressad av bland annat ekonomiska problem, med en inflation över 40 procent och matpriser som har fördubblats, enligt tidningen.

Foto: Senior Airman Joel Pfiester - US Air Force

Text: Redaktionen