Vänsterpartiet stor vinnare i granskning inför valet

2022 08 07

Med bred marginal har Vänsterpartiet den bästa politiken i Sverige för HBTQI-personer.

Det framgår av RFSL:s valrapport som baseras på organisationens bedömning av hur partierna har röstat i HBTQI-frågor under den gångna mandatperioden 2018 – 2022.

23 olika omröstningar

Samtidigt får Miljöpartiet högst betyg när det gäller den politik man vill föra framöver enligt RFSL:s granskning som baseras på hur riksdagen har röstat i olika omröstningar som påverkar HBTQI-personers livsvillkor.

– Genomgången av 23 omröstningar i riksdagen under de senaste fyra åren i frågor av betydelse för HBTQI-personer visar att Vänsterpartiet är det parti som mest konsekvent har röstat för förbättringar av HBTQI-personers livsvillkor i riksdagen, framhåller RFSL i sin valrapport.

Bottennapp för SD

Sämre har det gått för Jimmie Åkessons parti.

– Sverigedemokraterna är det parti som mest konsekvent motsatt sig förbättringar av HBTQI-personers livsvillkor, framhäver RFSL.

En del partiet har förbättrat sina resultat rejält sedan RFSL:s granskning inför valet 2018.

– Det är glädjande att flera partier har förbättrat sitt resultat betydligt jämfört med när RFSL ställde liknande frågor inför förra valet, däribland Centerpartiet och Kristdemokraterna, betonar RFSL.

Oro för M-ledd regering

– Vi är dock oroade över att Sverigedemokraterna som samarbetsparti till en framtida regering skulle leda till att inga fler förbättringar alls kommer att kunna genomföras för HBTQI-personer i Sverige, säger RFSL:s förbundsordförande Trifa Shakely.

Parti för parti

Här är resultatet parti för parti avseende omröstningarna i riksdagen 2018 – 2022:

75 % Vänsterpartiet

63 % Centern

56 % Liberalerna

51 % Kristdemokraterna & Miljöpartiet

47 % Moderaterna

42 % Socialdemokraterna

22 % Sverigedemokraterna

MP bäst i andra delen

RFSL har även genomfört en enkätundersökning om vilka reformer riksdagskandidaterna vill göra för att förbättra HBTQI-personers livsvillkor framöver. Enkätundersökningen avser 15 olika frågor och har besvarats av inte mindre än 279 riksdagskandidater.

Även när det gäller framtida HBTQI-politik får Vänsterpartiet ett högt resultat av RFSL men Miljöpartiet är strået vassare.

Här är resultatet parti för parti:

93 % Miljöpartiet

83 % Vänsterpartiet

83 % Centerpartiet

83 % Liberalerna

64 % Moderaterna

64 % Socialdemokraterna

48 % Kristdemokraterna

38 % Sverigedemokraterna

Socialdemokraterna kritiseras

Regeringspartiet Socialdemokraterna får viss kritik i rapporten.

– Svaren visar att Socialdemokraterna inte verkar ha någon gemensam vision för vilka reformer som krävs framöver för att uppnå förbättring av HBTQI-personers livsvillkor. Exempelvis har S-kandidaterna en mest negativ eller avvaktande hållning till möjlighet för fler än två vuxna som tar föräldraansvar att kunna bli juridiska föräldrar och vårdnadshavare, uppger RFSL i sin valrapport.

Foto: Vänsterpartiet

Text: Redaktionen