Vänsterpartiet stödjer kurderna

2021 03 16

Nooshi Dadgostar fortsätter Vänsterpartiets intensiva arbete för att stödja kurdernas kamp för rättvisa i Turkiet.

 I går deltog hon i ett digitalt möte med företrädare för det kurdiska, sekulära och västvänliga vänsterpartiet HDP.

– Sedan 2016 sitter partiets ordförande Selahattin Demirtas fängslad på politiska grunder. De odemokratiska rättsprocesserna mot honom verkar aldrig ta slut, framhåller Nooshi.

Erdoganregimen har kraftigt motverkat demokrati och mänskliga rättigheter i Turkiet som förvandlats till något av en halvdiktatur, dvs demokratiska val genomförs men dock inte på demokratiska grunder. Rösträkningen torde genomföras relativt korrekt men oppositionen förföljs och fängslas och valkampanjerna genomförs inte demokratiskt och rättvist.

En rad oppositionspolitiker har gripits och det västvänliga HDP-partiet har drabbats mycket hårt.

– Den turkiska regimen verkar helt opåverkade av omvärldens kritik. Förföljelsen och trakasserierna mot HDP:s valda representanter fortsätter. Det gör också mitt och Vänsterpartiets stöd till HDP:s kamp för demokrati och rättvisa, betonar Nooshi.

ANALYS

Vänsterpartiet är sannolikt det parti som tydligast engagerat sig för kurdernas kamp och tidigare partiledaren Jonas Sjöstedt reste till och med ned till Turkiet för att på plats stödja HDP-partiets ledare Selahattin Demirtaş som fängslats av Erdogans regim.

Nooshis digitala möte i går visar att hon fortsätter Vänsterpartiets långsiktiga kamp för kurderna.

[forminator_poll id="1803"]