VÄNSTERPARTIET: Ali Esbati får ny nyckelroll

2022 02 01

Ali Esbati blir Vänsterpartiets nya ekonomisk-politiska talesperson

Ulla Andersson (V) meddelade nyligen att hon lämnar rollen som ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet inför höstens val. Ali Esbati kommer ta över hennes uppdrag och blir därmed den främsta företrädaren för ekonomisk vänsterpolitik i Sverige.

– Tack för förtroendet, och tack Ulla Andersson för det otroliga arbetet sedan 2006, skriver Esbati på Twitter.  

Begränsat inflytande

På grund av Januariavtalet  har Vänsterpartiet inte haft så stort inflytande över den ekonomiska politiken under den senaste mandatperioden. Detta vände dock efter att Vänsterpartiet fällde regeringen på grund av förslaget gällande fri hyressättning för nyproduktioner.

Hårt mot hårt

Esbati kommer fortsätta på den inslagna vägen för att undvika att partiet utesluts i framtiden.

– Vi behöver vara ännu tuffare i relationen till S och regeringen. Vi ser att när vi pressar på så kan det hända bra saker. Vi behöver vara tydliga med att det inte bara går att räkna med våra mandat. Om vi ska var med så ska vi vara med och förändra inriktningen på politiken, säger Esbati till DN.

Samverka med C

För att få inflytande över politiken i framtiden kommer det sannolikt krävas att Vänsterpartiet samarbetar med Centerpartiet, trots att de står väldigt långt ifrån varandra i många frågor.

 – C är ett parti med många bra sidor och jag är glad att det finns borgerliga partier som inte är beredda att samarbeta med högerpopulistiska och högerradikala krafter. Men det är också uppenbart att C:s ekonomiska politik är ytterst olämplig för svensk ekonomi och svenska löntagare. Det är därför viktigt att den politiken inte får genomslag, säger Esbati till DN.

Utbyggnad av välfärden

Esbati kommer som ny ekonomisk-politisk talesperson att lägga stort fokus vid utbyggnaden av välfärden och vid investeringar som främjar klimatomställningen.

– Det kräver en helt annan resursfördelning än i dag, säger han till DN.

Foto: Vänsterpartiet Västerås FB

Text: Redaktionen