Vanligt misstag pekas ut: gör inte så här med matlådan
2023 08 22
Många väljer att ta med sig matlåda till jobbet för att spara pengar.
Faktum är att det går att spara väldigt mycket på det sättet istället för att äta ute på lunchen.
Och det är många som passar på att fylla lådorna med rester från gårdagens storkok.
Men här begår en hel del ett vanligt misstag, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.
– Många har middagsrester i matlådan, men då tänker de inte på att det är viktigt att snabbt kyla ned dessa middagsrester, säger hon till Sveriges Radio.
Ställ maten i vatten
Det vanliga misstaget handlar om att man låter maten stå i tillagningsgrytan på spisen under ett par timmar innan den hamnar i matlådorna.
Så ska du dock inte göra, enligt professorn.
Istället ska maten läggas i matlåda direkt som därefter ska sättas i iskallt vatten och sedan in i kylskåpet.
Då är maten mycket säkrare att äta dagen efter.
Lägg kylklampar
Marie-Louise Danielsson-Tham har fler tips på hur du ska göra för att hålla din mat så fräsch som möjligt.
Ett är att lägga kylklampar runt matlådan om det är varmt eller man har långt till jobbet.
– Och sen när man kommer till jobbet, innan man går in på sitt rum eller sätter sig vid sin dator, gå via kylen i lunchrummet och stoppa in matlådan, säger professorn.
Måndag vanligaste dagen för matlåda
Enligt en undersökning från Kantar Sifo tar 36 procent av Sveriges befolkning med sig matlåda till jobbet varje dag.
– Måndag är den dag matlåda är vanligast, därefter minskar andelen ju längre veckan går, framhålls i en rapport.
Siffrorna har emellertid inte uppdaterats sedan inflationen började stiga förra året och det är rimligt att tro att andelen som tar med sig matlåda idag är ännu högre än vid mätningen.
Lunch ute har blivit billigare
I våras ägde dock en markant skiftning rum när det gäller priset för matlåda kontra utelunch.
Det hemlagade alternativet är i regel det mest ekonomiska men har det senaste året stigit mer i pris i förhållande till en dagens lunch på restaurang, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.
– En dagens lunch på restaurang har blivit billigare i förhållande till att handla mat i butik det senaste året, skriver myndigheten.
Enligt SCB har livsmedelspriserna procentuellt stigit mer än dubbelt så mycket som en dagens lunch på restaurang det senaste året.
Foto: Marlena
Text: Redaktionen