Vanligt misstag: Dela aldrig detta på nätet
2023 05 26
Det är lätt att snabbt dela uppgifter och information man kommer över på nätet.
Så var exempelvis fallet när rykten började spridas efter att en 10-årig flicka i Svedala dog av att ha fallit ned från ett tak tidigare i veckan.
Det har gjort att en anmälan om förtal upprättats, och nu varnar IT-juristen Ängla Pändel för att många begår allvarliga misstag när det gäller vad man får och inte får skriva på nätet.
– Det finns en missuppfattning om att man får spekulera kring aktuella händelser eller sprida sådant som man vet är sant, säger hon till TV4.
Sanningshalt spelar ingen roll
Ett annan vanlig missuppfattning är ofta att det inte borde gå att bli fälld för förtal om informationen man sprider är sann.
Så är det inte. Innebörden av förtal är att man pekar ut en person som brottslig eller klandervärd och som är negativt för personen i fråga.
Beteendet sker ofta i Facebookgrupper, menar Ängla Pändel.
Det är när informationen sprids som det blir allvarligt.
– Man får prata med den innersta kretsen, till exempel närmaste kompisen eller familjen. Men det räcker att spridningen sker till ett fåtal personer, säger juristen till tv-kanalen.
Stor skillnad
Ängla Pändel menar vidare att det är stor skillnad på om man till exempel lägger ut en varning med namn och bild på en person eller en bil tillhörande samma person – jämfört med att varna utan att avslöja identiteten.
Det förstnämnda kan vara exempel på förtal, medan det senare inte är det.
Dömdes i veckan
Att bli dömd för förtal trots att informationen man spridit inte är falsk är inget ovanligt fenomen.
Senast i veckan dömdes en kvinna och mamma i Malmö för brottet efter att ha publicerat namn och bild på en taxichaufför som i sin tur blivit dömd för att ha våldtagit en 16-årig flicka.
– Domstolen slår fast att småbarnsmamman pekat ut taxichauffören som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt, rapporterar Sydsvenskan.
Hon dömdes till 50 dagsböter på totalt 11 000 kronor.
Partiledare erkände
Ett uppmärksammat fall inom samma ämne var när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch 2021 erkände förtal och skrev på ett strafföreläggande efter att ha blivit anmäld för just förtal.
– I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag, kommenterade KD-ledaren efteråt.
Påföljden för förtal av normalgraden är böter. Om brottet är grovt kan det leda till fängelse i högst två år.
Foto: C. Hume
Text: Redaktionen