Vanligt misstag: Dela aldrig detta på nätet

2023 05 26

Det är lätt att snabbt dela uppgifter och information man kommer över på nätet.

Så var exempelvis fallet när rykten började spridas efter att en 10-årig flicka i Svedala dog av att ha fallit ned från ett tak tidigare i veckan.

Det har gjort att en anmälan om förtal upprättats, och nu varnar IT-juristen Ängla Pändel för att många begår allvarliga misstag när det gäller vad man får och inte får skriva på nätet.

– Det finns en missuppfattning om att man får spekulera kring aktuella händelser eller sprida sådant som man vet är sant, säger hon till TV4.

Sanningshalt spelar ingen roll

Ett annan vanlig missuppfattning är ofta att det inte borde gå att bli fälld för förtal om informationen man sprider är sann.

Så är det inte. Innebörden av förtal är att man pekar ut en person som brottslig eller klandervärd och som är negativt för personen i fråga.

Beteendet sker ofta i Facebookgrupper, menar Ängla Pändel.

Det är när informationen sprids som det blir allvarligt.

– Man får prata med den innersta kretsen, till exempel närmaste kompisen eller familjen. Men det räcker att spridningen sker till ett fåtal personer, säger juristen till tv-kanalen.

Stor skillnad

Ängla Pändel menar vidare att det är stor skillnad på om man till exempel lägger ut en varning med namn och bild på en person eller en bil tillhörande samma person – jämfört med att varna utan att avslöja identiteten.

Det förstnämnda kan vara exempel på förtal, medan det senare inte är det.

Dömdes i veckan

Att bli dömd för förtal trots att informationen man spridit inte är falsk är inget ovanligt fenomen.

Senast i veckan dömdes en kvinna och mamma i Malmö för brottet efter att ha publicerat namn och bild på en taxichaufför som i sin tur blivit dömd för att ha våldtagit en 16-årig flicka.

– Domstolen slår fast att småbarnsmamman pekat ut taxichauffören som brottslig och klandervärd i sitt levnadssätt, rapporterar Sydsvenskan.

Hon dömdes till 50 dagsböter på totalt 11 000 kronor.

Partiledare erkände

Ett uppmärksammat fall inom samma ämne var när Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch 2021 erkände förtal och skrev på ett strafföreläggande efter att ha blivit anmäld för just förtal.

– I Sverige kan även sanningen vara förtal. I andra länder fungerar det inte så, men vi befinner oss i Sverige och här gäller svensk lag, kommenterade KD-ledaren efteråt.

Påföljden för förtal av normalgraden är böter. Om brottet är grovt kan det leda till fängelse i högst två år.

Foto: C. Hume

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


TELIA: Skarp uppmaning till alla med router i hemmet

2024 07 13

Alla med en router i bostaden bör omedelbart vidta flera säkerhetsåtgärder.

Det hävdar teleoperatören Telia som flaggar för risken att bli direkt drabbad av kriminella som vill övervaka dig eller dirigera dig till skadliga webbplatser.

– Routern fungerar som gateway till ditt nätverk och enheterna som är anslutna till ditt hem. Utan tillräckligt bra skydd kan obehöriga ansluta sig, säger Ellen Cecilia Scheen, kommunikationschef på Telia, till Dagbladet.

Hon tillägger:

– Med rätt kunskap och skadliga avsikter kan de stjäla personlig information, övervaka din nätverkstrafik och vidta åtgärder som kan påverka dig och dina enheter.

Ändra lösenord om det är inte är gjort

Även Telenor varnar för samma sak.

Det spelar ingen roll om kommunikationen är krypterad, information om vilken server man är ansluten till syns ändå om man inte vidtar säkerhetsåtgärder.

– Har man kontroll över routern kan man dirigera ett offer till en till synes legitim webbplats som angriparen själv har kontroll över, säger Dag Eng från Telenor till tidningen.

De två operatörerna pekar ut ett av de vanligaste misstagen som gör att människor utsätts för angrepp via routern.

Man ändrar nämligen inte det lösenord som följer med routern när man köper den. Tillverkare använder ofta samma lösenord, som enkelt går att hitta online.

Minst 20 tecken

Och de som byter lösenord väljer ofta ett alldeles för svagt sådant.

– Längden på lösenord är avgörande, eftersom korta lösenord knäcks snabbare. Minst 20 tecken rekommenderas, men gärna längre. Lösenordet du ställer in på det trådlösa nätverket och lösenordet du ställer in på adminanvändaren på routern bör vara olika, säger Dag Eng.

Dessutom ska routern uppdateras kontinuerligt.

– Detta sker ofta automatiskt och är viktigt då uppdateringarna ofta innehåller korrigeringar för svagheter på routern och säkerhetsprotokoll som i sin tur ger mer säkerhet för dina enheter, framhåller Telia.

Finska Säpo: Vem som helst kan utnyttjas

Förra året gick Skyddspolisen, Finlands motsvarighet till Säkerhetspolisen, ut och uppmanade om samma sak. 

– En vanlig medborgare är knappast föremål för ryskt eller kinesiskt spionage, men vem som helst av oss kan bidra till att möjliggöra spionage på nätet, sade myndighetens chef Antti Pelttari på en pressträff vid tillfället.

Man gick samtidigt ut med sju konkreta åtgärder som är enkla att vidta för att skydda sitt trådlösa nätverket och sin router.

Läs mer här: Finska skyddspolisen – vidta åtgärder för att skydda din router

Foto: Compare Fibre

Text: Redaktionen